Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Argentinarna valde hoppet ut i det okända – högerpopulisten Javier Milei vann presidentvalet

Uppdaterad 20.11.2023 10:36.
"I dag börjar återuppbyggnaden av Argentina", sa Javier Milei i sitt segertal i Buenos Aires.
Bildtext "I dag börjar återuppbyggnaden av Argentina", sa Javier Milei i sitt segertal i Buenos Aires.
Bild: LEHTIKUVA / LUIS ROBAYO

Den ultraliberala outsidern Javier Milei vann presidentvalet i Argentina med oväntat bred marginal. Han har utlovat ekonomisk chockterapi och har många kontroversiella förslag. Resultatet ses som en protest mot det peronistiska etablissemanget.

– Vi är trötta på peronismen. Milei är ett okänt alternativ, men det är bättre med en galning än en tjuv, sa den 50-årige författaren Nacho Larrañaga till nyhetsbyrån AFP under firandet utanför Mileis kampanjhögkvarter i Buenos Aires.

Då nästan alla röster i söndagens presidentval var räknade, så hade Milei fått 55,7 procent av rösterna. Peronisternas kandidat, ekonomiministern Sergio Massa hade fått litet över 44 procent och erkände sig genast besegrad.

Med en årlig inflation på över 140 procent och kraftigt tilltagande fattigdom så är det inget under att den sittande ekonomiministern förlorade det här valet.

Peronisten Sergio Massa erkände sig snabbt besegrad. Han sa sig hoppas att den nye presidenten kan garantera de politiska, sociala och ekonomiska funktionerna i landet.
Bildtext Peronisten Sergio Massa erkände sig snabbt besegrad. Han sa sig hoppas att den nye presidenten kan garantera de politiska, sociala och ekonomiska funktionerna i landet.
Bild: LEHTIKUVA / JUAN MABROMATA

Peronisterna står för en stark stat och omfattande välfärd och har dominerat argentinsk politik i flera decennier. Men de ekonomiska kriserna har följt på varandra och den kris som Argentina befinner sig i just nu beskrivs som extra djup, samtidigt som korruptionen frodas.

Milei kallar sig ”anarkokapitalist” och hans förslag är radikala

Den 53-årige ekonomen Javier Milei blev invald i kongressen 2021 med sitt nybildade parti La libertad avanza, efter att ha gjort sig känd som frispråkig ekonomisk kommentator i tv.

Han har föreslagit radikala nedskärningar i statliga utgifter. Åtminstone tidigare tyckte han att exempelvis hälso- och undervisningsministerierna kunde läggas ner helt och hållet. Inför den avgörande valomgången sa han ändå att han inte tänker privatisera hälsovården eller skolväsendet.

Milei har föreslagit att Argentinas centralbank ska avskaffas och USA-dollarn införas som ny valuta.

Milei firade sin seger tillsammans med sin syster och kampanjchef Karina Milei. Hon sägs vara hans enda förtrogna. Hon och hans fem klonade hundar.
Bildtext Milei firade sin seger tillsammans med sin syster och kampanjchef Karina Milei. Hon sägs vara hans enda förtrogna. Hon och hans fem klonade hundar.
Bild: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Milei är abortmotståndare och tycker att sexualundervisning förstör familjen och att klimatförändringarna inte orsakats av människor. Försäljning av mänskliga organ borde vara lagligt enligt honom och vapenlagarna borde liberaliseras.

Påve Franciskus har Milei skällt på i flera sammanhang. Han har talat om påvens ”samhörighet med mordiska kommunister” och beskrivit honom som smutsig och vänstervriden och kallat honom skitstövel och idiot.

Milei flyttar in i presidentpalatset med fem klonade hundar

Milei sägs inte lita på någon annan än sin syster och kampanjchef Karina Milei – och på sina fem klonade hundar. Hundarna är genetiska kopior av Mileis första hund Conan, och är döpta efter Mileis förebilder, liberala ekonomer som Milton Friedman och Robert Lucas.

Enligt obekräftade uppgifter så kommunicerar han med sina hundar med hjälp av en sorts djurmedium eller djurtolk.

De flesta politiska bedömarna i Argentina menar att valet ändå inte avgjordes av Mileis radikala förslag, hans kontroversiella uttalanden eller originella karaktärsdrag.

Valresultatet ses som ett mått på hur trötta argentinarna är på inflationen, de ekonomiska svårigheterna och på det korrupta politiska etablissemanget.

Högerpopulisten Mileis seger firades i Buenos Aires

Milei kommer att regera i motvind

– Det är slut på den argentinska dekadensen. Återuppbyggandet av Argentina börjar i dag, sa Milei i sitt segertal.

Han lovade också att Argentina åter ska bli en ekonomisk makt att räkna med.

Med de ekonomiska utmaningar som Argentina står inför blir det en tuff match för Milei, som dessutom är politiskt oerfaren.

Exempelvis Sveriges radios korrespondent Ivan Garcia konstaterar att Milei kommer att regera i motvind. Milei har inte majoritet i kongressen och dessutom väntas peronisterna mobilisera fackföreningarna och olika, mäktiga sociala organisationer kommer att ge sig in i kampen mot Milei.

Källor: AFP, Reuters, AP, SR, New York Times