Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yle bevakar presidentvalet 2024 från början till slut – demokrati kärnan av Yles public service-uppdrag

Uppdaterad 21.11.2023 10:16.
Jonna Nupponen och Magnus Swanljung som ska leda den tvåspråkiga presidenvalsdebatten i januari 2024.
Bild: Antti Kervinen / Yle

Startskottet för presidentvalet i Finland går den 21.12 när Yles valkompass öppnar. Valet kulminerar i en stor resultatkväll då finländarna kan följa med vem som väljs till republikens president för de kommande sex åren.

”Grundstenen i det finska samhället och på Yle är demokrati. Vårt mål är att presentera en så heltäckande bild av samtliga kandidater som möjligt som stöd för finländarnas valbeslut. Svenska Yle har under presidentvalet, genom sitt uppdrag, särskilt fokus på de frågor som intresserar finlandssvenskar”, säger Stefan Winiger, ansvarig producent för Svenska Yles valinnehåll.

Publiken får ta del av ett omfattande utbud i alla Yles kanaler: på tv, i radio och på webben. Precis som vid tidigare val gör Yle en valkompass där det går att få en uppfattning om var kandidaterna står i val- och värdefrågor.

En annan viktig tjänst till publiken är att Svenska Yle planerar en faktagranskning av valda påståenden från valdebatten. Svenska Yle kommer också att uppmärksamma den del av publiken som inte följer med traditionella medier, för att göra även dessa väljare delaktiga i valet.

Tvåspråkig debatt och valvaka på svenska

Svenska Yle har ett omfattande utbud av innehåll inför presidentvalet 2024. En tvåspråkig debatt visas på Yle Arenan och Yle Fem den 22 januari inför den första valomgången. Programledare är Magnus Swanljung och Jonna Nupponen.

På Yle Arenan tolkas debatten till finlandssvenskt teckenspråk den 22 januari kl. 19.55 samt på Yle Fem den 23 januari kl. 10.30.

Inför en eventuell andra valomgång ordnas en ny debatt den 5 februari på Yle Arenan och Yle Fem. Katja Johansson leder den.

Svenska Yle bjuder också på valvaka. Under valkvällen i samband med den första omgången den 28 januari är det Anna Bäck, Belén Weckström och Peik Österholm som leder valvakan. Medverkar i studion gör även valkommentator Åsa von Schoultz. Blir det en andra omgång i valet ser vi samma team i studion.

På andra språk