Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Seglarnas idrottsdirektör Vili Kaijansinkko säger upp sig endast nio månader före OS i Paris – olympiska kommittén vill veta mera om stödpengarna

Suomen purjehdusliiton kilpapurjehduksen ja -valmennuksen johtaja Vili Kaijansinkko kuvattuna Helsingissä 2022.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vili Kaijansinkko sade på söndagen upp sig från sin tjänst som idrottsdirektör vid Segling och Båtsport i Finland (SBF). Kaijansinkko som fick en skriftlig varning i höst säger att han själv fattat beslutet att lämna jobbet.

– Efter mötet med idrottarna i fredags har jag funderat över vad som är bäst för laget, särskilt när det gäller att skapa arbetsro och optimera förutsättningarna inför OS i Paris. Därför har vi på mitt initiativ kommit överens om att jag lämnar mitt arbete omedelbart, säger Kaijansinkko i ett pressmeddelande.

Kaijansinkko kommenterar bakgrunden mycket kortfattat till Yle Urheilu.

– Jag försöker säkra arbetsro för idrottarna, så att de har bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i Paris-OS. Lagets resultat och konkurrenskraft ligger bakom beslutet.

Trots att OS i Paris är väldigt nära fanns det inget alternativ enligt Kaijansinkko.

– Ska man nå resultat inom elitidrotten måste man ha fullt förtroende inom laget. Nu fanns det en känsla av att det inte fanns något fullständigt förtroende. Det skulle ha tagit för lång tid att bygga upp förtroendet.

– Det är bra att Vili Kaijansinkko nu sätter idrottarnas intressen framför allt annat. Vi håller nu på att säkra de överenskomna stegen mot Paris. Vi och våra partners har en stark elitidrottskompetens som säkerställer att idrottarna kan förbereda sig för OS, säger Jan Jansson, ordförande i SBF:s förbundsstyrelse i förbundets pressmeddelande.

Kaijansinkko fick skriftlig varning

I bakgrunden finns den skriftliga varning som Kaijansinkko fick i höst. SBF meddelade på onsdagen att man fått en arbetsskyddsanmälan i september och efter undersökningar slutade det med att man gav en skriftlig varning till sin idrottschef.

Anmälan hade fört fram frågor om arbetsledning och ekonomisk planering i Kaijansinkkos verksamhet som inte är i enlighet med förbundets värderingar. Ordförande Jansson sa till Yle Urheilu att utredningsrapporten är hemlig, men man ville ändå berätta om processen offentligt.

– För transparensens skull bestämde vi oss för att genast komma ut med ärendet, så att man inte behöver göra något stort väsen av det här efter ett halvår, konstaterade Jansson.

– Jag har fått en skriftlig varning för mitt agerande, jag tar det på allvar och ber om ursäkt. Efter att ödmjukt ha hört feedbacken förbinder jag mig att utveckla mig själv och mina aktiviteter i framtiden, kommenterade Kaijansinkko själv tidigare i veckan.

Seglingen har fått stora stöd

För ett år sedan valdes seglingen som den första grenen i sommar-OS att ingå i toppidrottens stödprogram. Seglingen fick ett effektiveringsbidrag på 340 000 euro. Före seglingen har stödprogrammet för toppidrott omfattat endast parafriidrott bland sommarsporterna och ishockey och längdskidåkning bland vintersporterna.

Förra året fick segling ett effektiveringsbidrag på 280 000 euro, så bidraget har ökat. Totalt har seglingen fått bidrag på nästan en miljon euro om man räknar med alla stöd och bidrag från olympiska kommittén och undervisningsministeriet.

Finlands Olympiska Kommittés vd, Taina Susiluoto, sa till Yle på torsdagen att den olympiska kommittén har begärt ett förtydligande från SBF om förbundets verksamhet. Susiluoto sa att hon inte vet mer exakt vilken typ av verksamhet förbundet har varit inblandat i eller vad den ekonomiska situationen är i förbundet.

Taina Susiluoto
Bildtext Taina Susiluoto vill ha förtydligande från seglingsförbundet.
Bild: Markku Rantala / Yle

– När det gäller en tyngdpunktssport inom elitidrotten som i år får cirka 340 000 euro, är det viktigt att stödet hanteras i enlighet med vårt program för ansvarsfullhet, konstaterade Susiluoto

Enligt den olympiska kommitténs linjer ska ekonomisk förvaltning och insamling vara ansvarsfull, och Finlands Olympiska Kommitté vill nu veta om seglingsförbundets besked om Kaijansinkkos varning berör stöden.

Enligt Susiluoto kommer de tilläggsrapporter som seglingsförbundet lämnar att behandlas i samband med arbetet där stöden för det kommande året ska utvärderas.

Oklart vem som ersätter

På förbundet säger man att det ännu är oklart vem som kommer att ersätta Kaijansinkko. Sedan 2018 har Kaijansinkko varit träningschef för SBF. I april i år började han som direktör för idrottsverksamheten.

– Kaijansinkkos titel innan organisationsreformen var huvudtränare, det vill säga han var tränarnas tränare. Seglarna har sina egna tränare, som fortfarande är desamma som tidigare. Nu måste vi fundera på hur vi ska klara av samordningen av helheten, sa Jansson till Yle Urheilu.

För Finland brukar seglingen höra till de framgångsrika grenarna i de olympiska spelen. Finland har ändå säkrat endast två nationsplatser till nästa års OS: Kaarle Tapper i ILCA 7-klassen och Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen i Nacra 17-klassen.

Sinem ja Akseli keskustelee kilpailuiden välissä valmentajansa kanssa.
Bildtext Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen hör till Finlands stora hopp.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Källor: SBF, Yle Urheilu

Diskussion om artikeln