Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Konsthallschef missbrukade stiftelsens pengar – nu kan styrelsen ställas till svars

Framsidan av en byggnad, fotograferad framför byggnaden rakt upp med ett snett perspektiv. I framgrunden bilden på ett dokument.
Bildtext Den förra chefen handlade bland annat på nätet och gick på restaurang för stiftelsens pengar.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingfors konsthalls tidigare chef använde nästan 250 000 av stiftelsens pengar för privata inköp. Nu överväger tillsynsmyndigheten att kräva skadestånd av styrelser som borde satt stopp.

En tidigare chef för Helsingfors konsthall gjorde privata inköp för stiftelsens pengar under en sjuårsperiod fram till 2021.

Nu har Patent- och registerstyrelsen, PRS, tittat närmare på missbruket. I synnerhet har man granskat vilket ansvar stiftelsens styrelse haft då nästan en kvarts miljon euro av stiftelsens pengar gått till den förre direktörens privata utgifter.

Enligt stiftelselagen ska styrelseledamöter ersätta stiftelsen om de med flit eller på grund av vårdslöshet orsakat stiftelsen skada. Om stiftelsens revisor varit oaktsam, är denne också ersättningsskyldig.

Helsingfors konsthalls nuvarande styrelse har meddelat att de inte tänker kräva någon ersättning av revisorerna eller tidigare styrelser, som borde ha haft översikt över den förre chefens utgifter.

De har motiverat det här för oss på flera olika sätt. Det mest vägande torde vara att det skulle bli dyrt och skada stiftelsens anseende, säger Kati Huovinen, jurist på Patent och registerstyrelsen.

Även om den nuvarande styrelsen inte tänker ta tidigare styrelser till rätten så har också PRS rätt att kräva skadestånd. Övertramp som skett mellan 2014 och 2017 har redan preskriberats.

Om PRS vill utkräva ansvar av styrelsen eller revisorn för bristande intern kontroll under 2018 så gäller det att göra det innan den sista december i år.

– Det gör att PRS i så fall måste agera snabbt. Saken är under övervägande, säger Huovinen.