Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skattesmitaren Shakira slipper fängelse – ska betala 8 miljoner euro i böter

Närbild av Shakira som poserar på en röd matta. Hon tittar åt sidan och ler. Hon är klädd i en guldig klänning och har håret utsläppt.
Bildtext Sångaren Shakira ska betala 7,3 miljoner euro i böter för att ha låtit bli att betala skatt i Spanien.
Bild: STELLA Pictures / Xavier Collin / Avalon

Popstjärnan Shakira kringgår en fängelsedom på åtta år efter att ha nått en överenskommelse med åklagare i Spanien. Shakira åtalades för skattefiffel – 14 miljoner i obetalda skatter.

Colombianska Shakira åtalades för att ha låtit bli att betala 14,5 miljoner euro i skatt till den spanska staten.

Åklagaren krävde ett fängelsestraff på åtta år samt böter på 24 miljoner euro.

Shakira gick med på en förlikning på måndagen som betyder ett bötesstraff på 7,8 miljoner euro för att hon inte betalat skatt.

Enligt uppgifter ska den Grammybelönade artisten utöver det här redan ha betalat tillbaka den skattesumma hon var skyldig den spanska staten samt 3 miljoner euro i ränta.

Kopplingar till skatteparadis

Shakira tillbringade en del tid i Spanien åren 2012–2014, men lät bli att betala skatt. Shakira avslöjades som en skattesmitare i samband med dataläckan känd som Pandorapappren år 2021.

Shakira kopplades då till tre skatteparadisföretag och spanska myndigheter började utreda fallet.

Enligt spansk lag ska alla som tillbringar mer än 183 dagar i Spanien per år betala skatt. Enligt åklagaren hade Shakira tillbringat mer än hälften av perioden 2012–2014 i Spanien.

Shakiras försvarsteam menade tidigare att det här inte stämde och att artisten endast hade tillbringat drygt 60 dagar per år i Spanien.

Shakira var under den här perioden mantalsskriven i Bahamas där skattesatsen är betydligt lägre än i Spanien.

Domstolen kom ändå fram till att Shakira begått brott och att det fanns flera bevis på det, bland annat det faktum att Shakiras barn gick i skola i Barcelona.

100 vittnen skulle ha hörts

Shakirarättegången, som skulle ha pågått i drygt en månad i Barcelona, tog slut efter bara åtta minuter. Då meddelade domaren om förlikningen.

Tanken var att över 100 vittnen skulle ha hörts under rättegångens lopp och enligt experter tydde allt på att Shakira skulle ha fällts för skattefiffel.

Shakira tackade för ett år sedan nej till förlikning och krävde att hela rättsfallet läggs ner. En domstol avfärdade då hennes överklagan.

Källor: AP, AFP, Reuters