Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beslut om sparpaket för Österbottens välfärdsområde kommer först senare

Uppdaterad 20.11.2023 18:12.
Fasadbild vid ingången till Vasa centralsjukhus
Bildtext Den statliga finansieringen av välfärdsområdena tvingar alla och envar att spara. I Österbottens välfärdsområde har förslaget varit att spara 30 miljoner euro nästa år, men åtgärderna har väckt kraftiga reaktioner.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Samarbetsförhandlingarna måste vara klara först. Bland annat därför väljer man att vänta med att fatta beslut om det stora sparpaketet för Österbottens välfärdsområde inför nästa år.

I helgen blev det klart att styrelsen väntar med beslut om sparpaketet tills samarbetsförhandlingarna är slut.

– De går hand i hand, det ena påverkar det andra så det är bäst att ta den här tågordningen, säger styrelsens ordförande Anne Salovaara-Kero.

Redan för en vecka sedan blev det klart att SFP:s fullmäktigeledamöter inom Österbottens välfärdsområde inte är beredda att godta alla de förslag på sparåtgärder som lagts fram inför nästa år.

SFP valde att ställa sig på bromsen på flera punkter, bland annat vill partiets vårdpolitiker behålla jouren i både Jakobstad och Kristinestad.

Målet fortfarande att spara 30 miljoner

Samtidigt kvarstår sparbehovet, påpekar Salovaara-Kero.

– Det handlar om en balansgång. Vi kan inte skjuta fram alltför mycket nu. Det vi inte sparar 2024 har vi framför oss i följande paket.

Målet är alltså fortfarande att spara 30 miljoner nästa år. Det innebär att ifall nattjouren vid Malmska eller fler platser på allmänmedicinska avdelningar får finnas kvar ska summan tas från andra ställen.

– Så är det. Då ska det tas från ett annat ställe eller flyttas fram. Det är inte heller ett lätt beslut för det betyder att då har vi det framför oss i nästa omgång, säger Salovaara-Kero.

Målet var tidigare att styrelsen idag, måndag, skulle fatta beslut om sparpaketet. Men bara en liten stund efter att mötet inletts meddelade ändå välfärdsområdet att besluten flyttas fram och att den planerade pressträffen efter mötet därför är inhiberad.

Alla vet att mer pengar inte kommer

Enligt Salovaara-Kero finns skillnader i hur partierna tycker det ska sparas, men samtidigt säger hon att det finns en samsyn kring ekonomin.

– Vi är alla medvetna om att om att vi behöver spara, alla är medvetna om att mer pengar inte är på kommande.

Välfärdsområdesstyrelsen tar beslut om förändringarna i servicenätet den 15 december när de nu pågående samarbetsförhandlingarna har slutförts. Den 14 december ska förhandlingarna vara avslutade.

Fullmäktige ska för sin del godkänna budgeten den 20 december.

Texten uppdaterades 20.11 kl 18:10 med kommentarer av Anne Salovaara-Kero.