Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Det finns hjälp att få” – föreningen Sympati vill inge hopp för den som mår dåligt

En kvinna ser in i kameran.
Bildtext Anne Ahlgren från föreningen Sympati hälsar att närstående till personer som mår dåligt ska komma ihåg att ta hand om sig själva också.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Vårdstigen för den som lider av psykisk ohälsa kan vara snårig och energikrävande. Psykosociala föreningen Sympati rf vill ingjuta hopp om att hjälp finns att få.

– I media får man ofta bilden att jaha, det är kört överallt, det går inte att få hjälp. Men så är det inte, det går att få hjälp, säger verksamhetsledaren för Sympati, Anne Ahlgren.

Som förening har Sympati varken möjlighet eller tillstånd att erbjuda vård för den som lider av psykisk ohälsa. I stället fungerar föreningens verksamhet som ett stöd, förklarar Ahlgren, bland annat i form av diskussionsgrupper och kamratstöd.

För anhöriga till personer med psykisk ohälsa har Anne Ahlgren några tips.

– Alltid behöver man inte säga så mycket, utan det viktiga är att signalera att man finns där. Man kan till exempel hjälpa med att ta fram telefonnummer till hälsocentralen – och såklart ska man inte tveka att ringa 112 i nödfall.

Hör hela intervjun med Anne Ahlgren från Psykosociala föreningen Sympati.

"Det finns hjälp att få" - föreningen Sympati vill inge hopp för den som mår dåligt

9:10

Ahlgren betonar också vikten av att ta hand om sig själv i processen; om du inte mår bra orkar du inte heller vara ett stöd för någon annan.

– Det är lätt hänt att man går in i sin uppgift till fullo och kanske inte märker att krafterna börjar sina, och det kan leda till att man själv börjar må dåligt och bli utmattad. Det är viktigt att känna efter hur man orkar, säger Ahlgren.

Pop-up evenemang på Ode

Under Mentalhälsoveckan, ett årligt evenemang som ordnas av Centralförbundet för mental hälsa, arrangerar Sympati tillsammans med fem andra föreningar ett evenemang på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors. Beskedet om att den årliga mentalhälsomässan än en gång ordnas exklusivt på nätet födde idén om ett evenemang där folk faktiskt kan träffas.

– Vi tänkte att nu skulle det faktiskt vara på tiden att vi får träffa vanliga människor av kött och blod, lyssna på deras historier och berätta vad vi inom tredje sektorn kan erbjuda den som har eller har haft psykisk ohälsa – eller deras anhöriga, säger Ahlgren.

Diskussion om artikeln