Nu finns Tolkisbilderna på nätet – men de gömmer ännu hemligheter
Tolkis Gille i Borgå har satt fyra år på att dokumentera ortens historia, främst genom de cirka 3 500 bilderna av industrisamhället, som nu finns bevarade i digital form.
Vägen var lång; först ett upprop, sedan insamling av gamla fotografier, så en bok och nu lansering på nätet.
På datorskärmen flimrar en stor mängd gamla bilder förbi, då Johnny Holmström och Leif Ekholm presenterar slutresultatet av det långa bildprojektet.
Tolkismotiven berättar om vardag och jobb, människor och öden, industri och samhälle. Som mest jobbade omkring 475 personer på August Eklöf Ab i Tolkis.
– Att det är en gammal industriort kan man lugnt konstatera. Och det är det ännu. Här är nu lika många arbetare på området, som då när den gamla cellulosafabriken och sågen fanns. Men inte lika mycket som det har varit någon gång i tiden, säger Leif Ekholm.
I fjol firade Tolkis att det hade gått 150 år sedan industrin etablerades på orten. För att fira minnet av det gav Tolkis Gille ut boken Arbetarbosättningen i Tolkis – ett industrisamhälle i 150 år.
Först samlades gamla bilder in för bokprojektet, men nu publiceras hela bildskatten på över 3 500 bilder på nätet.
Gillet hoppas nu att de som kan sin Tolkishistoria kommenterar bilderna på nätet.
– Kommentarerna är viktiga för att en bild utan text, utan en förklaring inte är så hemskt värdefull om tio eller femtio år. Men med informationen får bilden ett helt annat värde, säger Johnny Holmström.
Han klickar fram en vacker vinterbild, två små flickor som sitter i en snöig backe. En bild som gärna skulle få fler kommentarer.
– Det här är en av mina favoritbilder. Två unga barn som sitter vid vattenborgen, som ännu står kvar på industriområdet. Och vi har försökt få veta mer om dem. Vilka är de här två?
Ännu finns inga säkra svar på den frågan.
– Vi har nog fått flera namnförslag. Men vi har inte kunnat verifiera dem. Så det här är en raritet som vi ju nog mer än gärna får in mer spekulationer på. Svårt att säga vilken tid det är också. Kläderna berättar ju någonting om när bilden är tagen. Jag har nu hört allt mellan 30–50-talet, säger Johnny Holmström.



– En del av våra källor säger att kläderna är för fina för att passa in på de namnförslag som vi har fått. Men kanske det var så att om en fotograf kom till byn så klädde man lite upp sig också, det var ju en stor händelse, säger Leif Ekholm.
Ett 40-tal privatpersoner har bidragit med sina Tolkisbilder från sina familjealbum. Sen fanns också fotografer på plats då och då.
– Många av bilderna vi har är ju tagna av den tidens proffsfotografer. De tog bilder för August Eklövs aktiebolag och de är nog av bra kvalitet för att vara 50, 60, 70 år gamla, säger Johnny Holmström.
De publicerade bilderna hittas nu på nätet, på bildplattformen Flickr. Ingen registrering krävs för att titta på dem.