Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Målet är att bli världsmästare i rallycross – då måste Niclas Grönholm nå prispallen i varje tävling

Niclas Grönholm lutar mot en bil
Bildtext Det blev VM-brons igen för Niclas Grönholm. VM-titeln i rallycross gick i vanlig ordning till svenska Johan Kristoffersson, som vann sitt sjätte världsmästerskap.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ännu en säsong i VM-serien i rallycross är avslutad och en ny bronsmedalj har flyttat hem till Niclas Grönholm i Ingå. Målet är fortfarande att vinna VM – tufft, men helt realistiskt menar han.

Årets världsmästerskap i rallycross blev en uppdelad upplevelse. Så summerar Niclas Grönholm den nyligen avslutade rallycrossäsongen.

Rallycross körs med eldrivna bilar och alla bilar har likadana batterier och motorer. Efter den stora bilbranden i samband med deltävlingen i Lydden Hill i Storbritannien kunde man inte fastställa brandorsaken och därmed inte heller utesluta att säkerhetsbrister i bilens batteri eller motor låg bakom att en bil fattade eld i samband med att den laddades.

Tredje bronset för Niclas Grönholm – drömmen om guld lever kvar

13:18

– Därför var man tvungen att ställa in två deltävlingar och säsongens två sista tävlingar kördes med en ny lite mindre bil, berättar Niclas Grönholm.

För tredje gången slutade Niclas Grönholm på tredje plats i VM-sammandraget. En medalj är alltid en medalj, konstaterar han, men siktet är fortfarande inställt på guld.

– Det handlar om att vara stabil och leverera i varje tävling. För att vinna VM-guld måste man vara på prispallen efter varje deltävling och så behöver man ha lite tur också, summerar Niclas Grönholm.

Pappa håller honom sysselsatt

När Niclas Grönholm inte reser runt i världen för att delta i VM-serien i rallycross, bor och jobbar han tillsammans med sin pappa, tvåfaldiga världsmästaren i rally Marcus Grönholm, i Ingå. Rallyvärlden har med andra ord alltid varit en stor del av Niclas Grönholms vardag, men livet inom rallycross skiljer sig ändå från rallyvardagen.

– Rallycross är sist och slutligen ganska lätt att kombinera med småbarnslivet. Våra tävlingsresor är inte så långa och vi har inte heller så många tävlingar per säsong, medan de som tävlar i VM-rally kan ha upp till 250 resdagar per år, berättar Niclas Grönholm.

Två rallybilar som svänger så att gruset flyger.
Bildtext Rallycross körs med helt eldrivna bilar på en bana.
Bild: CE Dealer Team

Årets rallycrossäsong är nu avgjord och på grund av den stora bilbranden under deltävlingen i Storbritannien i somras är det ännu oklart när nästa VM-serie i rallycross kör igång.

– Med de förutsättningarna är det svårt att förbereda sig, men jag gör så gott jag kan och håller mig i form, säger Niclas Grönholm.

För mycket fritid verkar inte heller vara ett problem. Tvärtom har Niclas Grönholm mera bråttom när rallysäsongen är på paus.

– Pappa håller mig sysselsatt här på gården. Vi jobbar, har lite bilservice och kör rally, berättar han.

Diskussion om artikeln