Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vi äter mer vitamintillskott än någonsin tidigare – men många av dem är helt onödiga

Uppdaterad 11.12.2023 09:04.
En person håller i antidepressiva läkemedel i sin hand. Totalt sex piller.
Bildtext Vi frågar en forskare vilka vitaminer man egentligen borde äta.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

D-vitamin, C-vitamin, de olika B-vitaminerna, nitrat, magnesium, zink, järn, kreatin. Det finns ett enormt utbud på vitaminer och kosttillskott. För alla är de ändå inte nödvändiga.

Hälften av alla finländare använder vitamintillskott trots att det visat sig att många gör det i onödan. Under coronapandemin var det många som satsade pengar på diverse vitaminer.

Speciellt växte efterfrågan på D-vitamin då det rekommenderades för människor i riskgrupper.

THL:s granskning FinRavinto visade att år 2017 använde 64 procent av kvinnor i åldern 18-74 kosttillskott. Siffran var 52 procent för män i samma ålder.

Kosttillskott är alltså populärt, och möjligen har användningen ökat sedan undersökningen gjorts.

Marknaden för vitamin- och kosttillskott växer stadigt

Enligt wellbeing företaget Puhdistamos verkställande direktör Carl-Gustaf Elfving har försäljningen av flera vitamin- och kosttillskott ökat stadigt.

– Den europeiska marknaden kommer att se en sammansatt årlig tillväxt på ungefär 9 procent till 2027. Vitamin- och kosttillskott växer alltså generellt som produktkategorier.

Också S-gruppen informerar Svenska Yle i ett e-postmeddelande att försäljningen av vitaminer och kosttillskott har fortsatt öka efter coronapandemin. För tillfället har man sålt 10 procent mer än vad man hade för ett år sen vid samma tidpunkt.

En butikshylla med vitaminer
Bildtext Många butikskedjor erbjuder flera olika vitaminer med varierande styrka.
Bild: Katariina Hintsanen / Yle

Vitaminer klassificeras som livsmedel och därmed får de marknadsföras fritt.

Till exempel butikskedjan Ruohonjuuri marknadsför sina vitamin- och kosttillskottsprodukter genom att utlova bland annat ”ett stöd för ens naturliga skönhet”, ”en vitaminers superhjälte för din hälsa” och ”en stress- och ångestfri vardag”.

Även andra butikskedjor och företag kommer med liknande löften om sina produkters positiva och omfattande effekter.

Carl-Gustaf Elfving berättar att de mest populära vitamin- och kosttillskottsprodukterna är de som stöder immunförsvaret och återhämtning. Det handlar om D-vitamin, C-vitamin och magnesium.

– Många av oss lever ett liv som är stressigt och vi äter inte tillräckligt bra och då kan de uppstå ett ökat behov för vitamin- och kosttillskott, påstår Elfving.

– Det skulle ju vara viktigt att man tänkte på det mer allmänna välmåendet, men alla har inte tid för det, tillägger Elfving.

Forskare säger att mångsidig kost ger tillräckligt med vitaminer

– Det viktigaste vitamintillskottet för oss finländare är D-vitamin, som vi behöver under det mörka halvåret, kanske från oktober till mars.

Det säger Mikael Fogelholm som är professor i näringslära.

Fogelholm nämner att för människor som är förkylda kan också zink och C-vitamin vara till nytta. Han betonar att de inte kommer förhindra att man blir sjuk, men kan till en viss mån lindra symptomen.

Andra nyttiga vitaminer är folat för de som vill bli gravida, och B12 för människor som har en växtbaserad kost.

Mikael Fogelholm
Bildtext Professor Mikael Fogelholm uppmärksammar paradoxen att det ofta är de som redan har hälsosamma levnadsvanor som äter mest vitamin- och kosttillskott.
Bild: Taisto Lapila/Yle

Till övriga vitaminer som marknadsförs av diverse vitaminföretag och butikskedjor förhåller sig Fogelholm skeptiskt. Han anser att om man har en mångsidig kost så kommer man få i sig tillräckligt med vitaminer.

– Vitaminföretagen vill få oss att tro att vi inte får tillräckligt med vitaminer från kosten. Om man tänker på finska kostvanor så är inte problemet för lågt intag av vitaminer. Våra problem är att vi har för mycket mättad fett, för mycket salt, för lite fibrer och allt för mycket tillagd socker.

Mat innehåller enligt Fogelholm mycket annat också än bara vitaminer och mineraler.

Där finns fibrer, fettsyror och också ämnen som inte är näringsämnen men ändå viktiga för oss. Man går miste om dessa om man försöker ersätta en bra kost med vitamintillskott.

Viktiga näringsämnen

”Om man är osäker så kan man ta Multitabsvitaminer”

Fogelholm förklarar att det kan vara svårt och dyrt att upprätthålla en hälsosam kost. Att veta om man motionerar eller sover tillräckligt är ofta lättare att ha koll på än om ens matvanor är hälsosamma.

– Man måste veta ganska mycket för att tolka ens kostvanor, och den här osäkerheten kan vitaminföretagen rida på.

För de som inte har en speciell orsak för användningen av ett visst kosttillskott, som till exempel en önskad graviditet, järnbrist eller växtbaserad kost, har Fogelholm ett tips.

– Om man är osäker över sitt intag av vitaminer så kan man ta Multitabsvitaminer som innehåller små mängder av flera vitaminer. Då finns inte risken att man får i sig för mycket av något vitamin.