Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Orpo vid gränsen: Allt tydligare att verksamheten är organiserad

Uppdaterad 20.11.2023 17:49.
Orpo betonar att det handlar om Ryssland. - Spela upp på Arenan

Statsminister Orpo (Saml) besökte gränsstationen Vartius på måndagseftermiddagen och konstaterade att regeringen är redo att vidta ytterligare åtgärder vid östgränsen vid behov.

– Vi har allt fler referenser som tyder på att verksamheten är organiserad och assisterad, säger statsminister Orpo.

Han betonar att det är fråga om en förändring som skett i de ryska myndigheternas praxis – en förändring som innebär att de nu släpper personer till gränsen utan de dokument som krävs för en gränsövergång.

– Det här accepterar vi inte. Vid behov kommer vi vidta ytterligare åtgärder.

Redo för snabba, nya åtgärder

Enligt Orpo skulle Ryssland kunna dra nytta av att förhållandena vid gränsen normaliseras. Enligt honom är situationen akut.

– Vi förbereder tillräckligt starka åtgärder, och vi är redo att göra dem snabbt, säger Orpo, som inte heller utesluter att flera gränsstationer stängs.

Också Gränsbevakningens chef generallöjtnant Pasi Kostamovaara var på plats.

Över 500 asylsökande i november

Vartius hör till de fyra gränsstationer som fortfarande är öppna mellan Finland och Ryssland och är i nuläget vår sydligaste gränsstation som är öppen.

Under måndagen hann ett tiotal personer söka asyl vid Vartius gränsstation, innan den stängde klockan 16.

Asylansökningarna är koncentrerade till Vartius och Salla gränsstationer, men Raja-Jooseppi och Kuusamo hålls också öppna tillsvidare.

Kommendören för Vartius gränsstation Jouko Kinnunen sa till Yle i söndags att sammanlagt 106 personer fram tills dess hade anlänt till gränsstationen för att ansöka om asyl, majoriteten av dem unga män.

Över 500 asylsökande har kommit till Finland via östgränsen så här långt under november månad. Siffrorna är förhållandevis stora

Enligt gränsbevakningen har Ryssland kört asylsökande med buss till gränstrakten. De har sedan tagit sig vidare till gränsstationen med cykel eller sparkcykel.

Finlands karta med gränsövergångar vid östgränsen.
Bildtext Vartius gränsstation håller fortfarande öppet, medan gränsstationerna söder om den är stängda till den 18 februari 2024.
Bild: Lars Gustafsson / Yle, Mapcreator.io

Regeringen har stängt flera av gränsstationerna i sydost natten till lördagen den 18 november. Det gäller gränsstationerna i Imatra, Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa.

Statsminister Petteri Orpo och inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) motiverade då beslutet med att antalet gränsövergångar hade ökat kraftigt på kort tid.

Ryssland protesterar

Strax före statsministerns presskonferens på måndagen meddelade det ryska Utrikesministeriet att de lämnat ett formellt klagomål hos Finlands ambassadör i Moskva.

De klagar på Finlands beslut att stänga gränsövergångar.

Enligt Ryssland var det finska beslutet att stänga gränsen förhastat, och och att det bryter mot folkets intressen på båda sidorna av gränsen.

De syftar bland annat på personer med dubbelt medborgarskap.