Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Man med intellektuell funktionsnedsättning friades för tiotals fall av sexuellt utnyttjande av barn i Raseborg

Meddelanden med sexuella undertoner på en telefon.
Bildtext Mannen hade chattat med 10–15-åringar. Bilden har ingenting med händelserna att göra.
Bild: Belén Weckström / Yle

En ung man åtalades på 76 punkter för sexuellt utnyttjande av barn och på en punkt för olaga hot. Nästan alla händelser hade ägt rum under åren 2018–2020 i Raseborg.

De 76 målsägandena var i åldern 10–15 år då den unge mannen kontaktade dem på sociala medier. Han hade chattat med dem på Snapchat, Instagram och Whatsapp om sexuella handlingar. På en punkt hade mannen träffat en av de målsägande år 2015. Mannen var då minderårig.

Mannen nekade själv till att han är skyldig till samtliga brott, eftersom han på grund av sitt hälsotillstånd inte kunde förstå att målsägandenas ålder spelade någon roll.

Västra Nylands tingsrätt gav en mellandom i februari där de ansåg att mannen på alla punkter förutom en hade agerat som det kom fram i åtalspunkterna. Tingsrätten beordrade då att mannen skulle sinnesundersökas.

I dag (20.11) gav tingsrätten den slutgiltiga domen och förkastade alla 77 åtalen och kraven på ersättning. I sinnesundersökningen hade det konstaterats att mannen har en medelsvår intellektuell funktionsnedsättning och att han därför inte var förmögen att ta ställning till sina egna handlingar och handla på ett annat sätt.

Mannen ansågs vara barnslig och hade inte förmåga att förstå betydelsen av åldersgränsen på 16 år för sexuellt umgänge. Tingsrätten ansåg att mannen inte hade kunnat förstå att handlingarna stred mot lagen och att handlingarna inte hade varit avsiktliga.

Tre domare i Västra Nylands tingsrätt har behandlat frågan.