Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Finland avslutar EM-kvalet med tre nya poäng – San Marino ska vara en munsbit för landslaget

Uppdaterad 20.11.2023 20:43.

Precis allt tyder på att de Finlands fotbollsherrar sätter punkt för EM-kvaläventyret med en komfortabel seger. För motståndet i den avslutande matchen står nämligen hopplösa San Marino.

Kl. 21.45 EM-kval: San Marino – Finland

Stadio San Marino, Serravalle
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands startelva:
12 Viljami Sinisalo
13 Pyry Soiri
2 Arttu Hoskonen
3 Richard Jensen
16 Tomas Galvez
6 Glen Kamara
8 Robin Lod
15 Lucas Lingman
7 Robert Taylor
10 Teemu Pukki
21 Daniel Håkans

EM-kval i fotboll: San Marino - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands läge: Ära och heder på spel

Landslagets stora mål hägrar i mars. Finland har fortfarande en chans att nå EM via playoffskvalet.

I kväll har Markku Kanervas mannar en chans att fila på målskyttet mot ett lågt liggande försvar. I juni gjorde Finland slarvsylta av San Marino och vann med 6–0, inte minst tack vare Daniel Håkans hattrick. Snarlika siffror är inte otänkbara i kväll även om hemmalaget visat små livstecken på sistone.

Teemu Pukki gjorde ett piggt inhopp mot Nordirland i fredags. Han gjorde ett mål och spelade fram till ett annat. Pukki kan mycket väl starta i kväll och samtidigt dryga ut sin ledning i landslagets skytteliga.

Finland firar mål i EM-kvalet.
Bildtext Gör Rasmus Schüller sitt första landslagsmål i kväll?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

En annan spelare som garanterat är sugen på att näta är Rasmus Schüller. Han är en av landslagets mest tongivande spelare men har inte lyckats göra ett enda mål på sina 73 landskamper. Dags att bryta den sviten i kväll?

Kanerva lär introducera en ny spelare för de finländska fotbollsvännerna. Tomas Galvez har spelat en landskamp, men Manchester Citys vänsterback gör med största sannolikhet sina första minuter i en tävlingsmatch i kväll. Med tanke på att Finland har en kronisk brist på högklassiga ytterbackar är det välkommet att Galvez testas och körs in i landslaget.

Hur resonerar landslagsledningen kring Robert Ivanov då? Den gänglige mittbacken har startat samtliga kvalmatcher men tar han en varning i dag är han avstängd från den första matchen i slutspelskvalet i mars. Kanske Ivanov borde vara bänknötare i kväll?

San Marinos läge: Inget nytt under solen

Frågan är hur de sanmarinska spelarna orkar motivera sig år efter år? Sen San Marino gjorde debut på den internationella scenen har landslaget spelat 205 matcher. Inte mindre än 195 har slutat i förlust och målskillnaden är över 800 mål på minus.

En liten ljusning i horisonten är att laget lyckats näta i de två senaste kvalmatcherna. Mot Danmark förlorade man dessutom med bara 1–2.

Mattia Stefanelli gjorde mål i Norge.
Bildtext Glädjen står högt i tak då San Marino lyckas näta.
Bild: EPA/Vidar Ruud

Men det finns väldigt lite som talar för att San Marino håller på att ta klivet upp från den globala fotbollskällaren. Det sanmarinska landslaget spelar oerhört destruktivt och har som huvudmål i de allra flesta matcher att endast hålla siffrorna nere. Att utveckla spelet med boll har haft låg prioritet.

Kommentatorns tips: Nytt målkalas av Finland

Det hör till de finländska spelarnas natur att ge järnet och inte ge avkall på professionaliteten även om motståndet inte håller världsklass. Jag vågar alltså tro att Finland inte skrider övermodigt till verket och den inställningen fäller avgörandet. Finland avslutar kvalet med en andra 4–0-seger i rad.

Diskussion om artikeln