Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommunernas statsandelar skärs ner ytterligare – Mörskoms kommundirektör: ”Inget som staten gör överraskar längre”

Uppdaterad 20.11.2023 21:56.
En man med skägg och tröja står mitt i Mörskom centrum.
Bildtext Mörskoms kommundirektör Esa Ukkola. Arkivbild.
Bild: Hanna Othman / Yle

På fredag kväll (17.11) meddelade finansministeriet plötsligt om ytterligare nedskärningar i statsandelarna, alltså pengarna som staten betalar kommunerna.

Staten skär ner kommunernas statsandelar för nästa år med ytterligare 415 miljoner euro. Sammanlagt sjunker kommunernas statsandelar nästa år med 750 miljoner euro.

Budet kom opassligt eftersom kommunerna redan har hunnit slå fast både budget och skatteprocenter för nästa år. Deadlinen för det var på fredag. Statsandelarna har minskat efter social- och hälsovårdsreformen, och nu måste kommunerna klara sig med ännu mindre pengar än de räknat med.

Mörskoms kommundirektör Esa Ukkola är besviken.

– Inget som staten gör överraskar längre. Det är väldigt svårt att göra upp budgetar och planera kommunens ekonomi på lång sikt när informationen som kommunerna får varierar så här mycket, säger Ukkola.

Han har ännu inte fått några siffror på vad förändringen betyder för Mörskoms del.

– Enligt informationen vi hade fram till fredagen så får Mörskom inte en endaste euro i statsandelar, utan vi ska betala 465 000 euro till staten. Den här ändringen gör ju bara läget värre, men vi vet inte ännu hur mycket värre, säger Ukkola.

En röd tegelbyggnad i Mörskom i skymning.
Bildtext Ämbetshuset i Mörskom är en av byggnaderna som kommunen ska göra sig av med för att spara pengar. Arkivbild.
Bild: Hanna Othman / Yle

Redan de tidigare nedskärningarna i statsbidraget har fått Mörskom att ta till åtgärder för att kunna fortsätta som en självständig kommun. Mörskoms kommunfullmäktige har beslutat höja skatterna och sätta igång sparåtgärder.

Mörskom började med omställningsförhandlingar bara några timmar innan finansministeriets meddelande kom.

– Det styr oss än mer mot det hållet att vi skär bort allt som inte är nödvändigt och så koncentrerar vi oss på att ordna uppgifterna som blir kvar så effektivt som möjligt, säger Ukkola.

Omställningsförhandlingarna pågår i två etapper under hösten.

Lovisa stadsdirektör: Dålig förvaltning

Lovisa har inte heller fått några exakta siffror, men stadsdirektör Jan D. Oker-Blom tror man kommer att gå miste om ungefär 1,2 miljoner euro.

– Det hemska är ju det att vi har en budget som visar ett underskott på över 3 miljoner euro för nästa år. Om den här ändringen kommer i den här formen så kan man lägga hela summan direkt på underskottet som ökar till 4,5 miljoner, säger Oker-Blom.

Lovisa kommer i vilket fall som helst att se över sin ekonomi i och med det stora underskottet för nästa år.

– Men det här gör ju det ännu mycket sämre.

En man i kostym sitter på en skrivbordsstol. Bakom honom syns tavlor och vimplar.
Bildtext Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Arkivbild.
Bild: Yle/Leo Gammals

Oker-Blom är förvånad över att nedskärningen i bidragen inte tycks differentiera mellan kommuner i olika situationer. Att staten meddelade om saken med så kort varsel är dålig förvaltning, anser han.

Oker-Blom anser att man borde gå åt kärnan i problematiken, det vill säga välfärdsområdena och deras kostnader.

– Vi misstänker på kommunalt håll att det här har att göra med välfärdsområdena och hela den här reformen som inte blev kostnadseffektiv och som nu kräver så mycket pengar att man måste ta från alla tänkbara håll, inklusive kommunerna, säger han och fortsätter:

– Vi har redan kastat in de där pengarna och vi har redan blivit av med en stor del av våra intäkter på grund av den här reformen, säger Oker-Blom.

Uppdatering klockan 19.04: Efter att artikeln publicerades skickade finansministeriet ut ett pressmeddelande (på finska) om att nedskärningen av statsandelarna skjuts framåt och sprids ut över de kommande åren för att lätta kommunernas börda. Det blir alltså inte så stora minus för nästa år som först befarat. Läs mer:

På andra språk

Diskussion om artikeln