Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kvinna dog i hettan på Taylor Swifts konsert – varför får man inte ta med vatten på konserter? Vi frågar Live Nation

Dödsfall på stekhet Taylor Swift-konsert – hade det kunnat hända i Finland? - Spela upp på Arenan

Värmeindexet, alltså kombinationen av lufttemperatur och relativ fuktighet, var närmare 60 grader i Rio de Janeiro i Brasilien i lördags. Trots det fick fansen som skulle se Taylor Swift inte ta med sig vattenflaskor till konserten.

”Jag kan inte fatta att jag skriver de här orden, men det är med ett krossat hjärta som jag säger att vi förlorade ett fan inför min show. Jag kan inte uttrycka hur förkrossad jag är av det här”, skrev Taylor Swift på Instagram inför sin konsert i Rio de Janeiro i lördags.

Den värmebölja som svepte över den brasilianska storstaden i slutet av förra veckan var sannolikt orsaken till att ett av hennes fans hade drabbats av hjärtstillestånd i väntan på lördagskvällens konsert på Nilton Santos-stadion.

Swifties i Rio de Janeiro i Brasilien låter sig inte avskräckas av ett dödsfall på grund av hettan inför lördagens konsert med sin idol Taylor Swift. - Spela upp på Arenan

Det var en 23-årig kvinna som började må dåligt före konserten.

Kvinnan fick förstahjälpen på stadion och fördes sedan till sjukhus, men hennes hjärta hade stannat och hon gick inte att rädda, uppger myndigheterna i delstaten Rio.

Taylor Swift dansar på en scen med mikrofon i handen medan hon uppträder.
Bildtext Taylor Swift uppträdde som planerat på söndagskvällen i Rio de Janeiro.
Bild: Dilson Silva / BACKGRID/All Over Press

Orsaken till dödsfallet på Taylor Swifts konsert har inte klarlagts, men man misstänker en koppling till hettan.

I Rio de Janeiro nådde värmeindex, som kombinerar temperatur och luftfuktighet, i lördags rekordhöga 59,3 grader.

Konsertorganisatören fick order om att tillåta folk att ta med sig vattenflaskor till söndagens konsert.

Swift skulle ge två shower i Rio de Janeiro under veckoslutet, men lördagens konsert sköts upp och går i stället av stapeln i dag, måndag. På söndagen hade den tryckande hettan redan lättat.

I Brasilien var det en förstasidesnyhet när ett av Taylor Swifts fans i lördags dog i extremhetta i väntan på att Swifts första konsert i Rio de Janeiro skulle börja. - Spela upp på Arenan

Live Nation om förbud av vattenflaskor: Tomma ok, fyllda inte

Vi frågar Tuomas Ruuhisalmi vid Live Nation om vattenflaskor vid konserter. I regel är det inte tillåtet att ta in vattenflaskor på konserter, inte ens oöppnade flaskor.

”I dagens läge får man ta en tom vattenflaska till alla våra evenemang. Vi har en punkt eller flera punkter varifrån publiken får hämta vatten utan betalning. Vi tillämpar det här enligt evenemangsplatsen, publikmängd och väder”, skriver Ruuhisalmi per e-post.

Ibland begränsas också storleken på de väskor man får ta in på konsertområdet, något man gjort bland annat i Sverige på grund av säkerhetsläget. Det gör att det är svårt att ta med sig en flaska.

”Vi begränsar storleken på väskorna för varje evenemang för att garantera säkerheten och för att förhindra att förbjudna föremål tas med”, säger Ruuhisalmi.

Han konstaterar att det gör tillträdet till evenemangen lättare.

På en del evenemang är det tillåtet att ha med oöppnade vattenflaskor, säger Ruuhisalmi. Det handlar särskilt om evenemang för barnfamiljer.

Taylor Swift dansar på en scen med mikrofon i handen medan hon uppträder.
Bildtext Från Rio fortsätter Eras-turnén till São Paulo.
Bild: Dilson Silva / BACKGRID/All Over Press