Sveriges regering vill utreda fotboja för barn och unga: ”Nio av tio unga återfaller i kriminalitet”
Det finns i dag 1 700 personer under 18 år i kriminella gäng i Sverige. Situationen är exceptionellt allvarlig säger regeringen, som vill se att socialtjänsten får utökade befogenheter.
Det är dystra siffror som radas upp när Sveriges socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (Moderaterna) möter pressen på måndag eftermiddag. I Sverige finns det 1 700 personer under 18 år i kriminella gäng. Mörkertalet anses vara stort.
Nio av tio unga som begår brott återfaller i kriminalitet. Och gängen vill gärna rekrytera unga till sig.
– En majoritet av de aktiva nätverken involverar barn och ungdomar under 16 år i sin brottsliga verksamhet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och hänvisar till en rapport från Stockholmspolisen.
Hon säger att Sverige befinner sig i ett ”exceptionellt allvarligt läge” när det kommer till de kriminella gängen och nyrekryteringen till dessa.
Utreder fotboja
Den svenska regeringen säger sig satsa historiskt mycket pengar på landets socialtjänst. En ny socialtjänstlag värks för tillfället fram och ska vara klar sommaren 2025. Den ska enligt socialtjänstministern vara mer proaktiv än den nuvarande.
– Det ska vara möjligt för socialtjänsten att gå in med tidiga insatser innan det är för sent, säger Waltersson Grönvall.
Regeringen vill också att socialtjänsten ska ha fler brottsförebyggande verktyg än vad den har i dag. Bland annat vill man utreda om socialtjänsten ska kunna använda fotboja i framtiden. Det här skulle gälla barn som vårdas på grund av sin brottslighet eller koppling till kriminalitet.
Utredningen ska titta på om det här kan användas för att säkerställa att barnet genomgår vissa behandlingsinsatser, avstår alkohol eller andra droger eller befinner sig i hemmet eller i skolan vid givna tillfällen.
– Barn och unga ska vara i skolan och klara av sin utbildning. Vi vet att de kriminella inte drar sig för att dra barn från skolan dagtid för att utföra kriminella aktiviteter, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Förstärk säkerhet på Sis-hem
I Sverige vårdas vissa unga på så kallade Sis-hem, alltså särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse. På senare tid har flera incidenter rapporterats från hemmen, bland annat utbröt ett upplopp på ett ungdomshem i Södertälje i somras.
Det har också rapporterats om rymningar från hemmen, där ungdomar kopplade till gäng blivit frisläppta eller rymt från sin vård. Under tiden på fri fot misstänks de i vissa fall ha begått grova brott.
Regeringen vill nu se över säkerheten på Sis-hemmen, samtidigt som man ökar antalet platser. Säkerheten ska ökas genom att man ska kunna låsa intagnas rum eller låsa hela avdelningar.
– Det här är befogenheter som krävs på de av Sis institutioner där ungdomar med ett mycket stort våldskapital befinner sig, säger Camilla Waltersson Grönvall.