Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lärcentret Brava har utsatts för omfattande vandalism under hösten – Pargas stad utreder skadeståndskrav

Uppdaterad 21.11.2023 10:40.
En stor aula med trappor i en ny skolbyggnad.
Bildtext Arkivbild. Lärcentret Brava är Pargas stads största satsning någonsin.
Bild: Arash Matin / Yle

Väggar som klottrats ner och vandaliserats, buskar och trafikmärken som rivits upp samt ofog på skolfastighetens brandlarm är saker som skett under hösten vid lärcentret Brava.

– Det händer liknande saker i vårt samhälle på olika håll, men visst gör det mig trots det besviken, säger fastighetschef Seppo Pihl vid Pargas stad. Jag är också överraskad, då vi lagt ner så mycket tid och pengar på att skapa en trivsam miljö för skolorna och nu sker det sådant här.

Pihl säger till Yle Åboland att det handlar om flera olika saker där en eller flera personer klottrat ner och förstört väggar i skolorna eller rivit upp buskar och andra planteringar utanför skolan och dessutom gått så långt som att bryta ner trafikmärken.

– Det handlar om estetiska saker men också vandalism mot verksamheten i fastigheten, säger Pihl. Men det har också uppdagats fel i fastighetens brandlarmsystem och det har visat sig att utomstående har fingrat på systemen.

Övervakning och information

Staden har övervakningskameror inne och utanför skolan och är ganska säker på vem eller vilka personer är skyldiga till den vandalism som skett under hösten.

– Vi har ett gott samarbete med skolornas personal och nu är det viktigt att få ut information till föräldrar och elever om det som har skett, säger Pihl. Vi har kunnat se vem som gjort de olika sakerna via den övervakning som finns och det är viktigt att personerna förstår att de kan bli ersättningsskyldiga.

En man som står i en trappa.
Bildtext Arkivbild. Fastighetschef Seppo Pihl är bekymrad över den vandalism som har uppdagats i lärcentret Brava.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Pihl har förståelse för att misstag och olyckor sker. Skolbyggnader utsätts dessutom ofta för ett ganska hårt slitage men det som skett i höst handlar mer om systematiska handlingar mot den verksamhet som pågår i byggnaden.

– Därför har vi nu tillsammans med entreprenören varit tvungna att reparera och måla väggar samt göra andra reparationsarbeten i en fastighet som är nästintill ny, säger Pihl.

Skadeståndskrav ska diskuteras

Pargas stad diskuterar ärendet på stadsstyrelsens tekniska stödtjänsters möte på onsdagen och Pihl säger till Yle Åboland att det finns modeller för hur staden kan kräva att skadorna ersätts.

– Vi har haft några liknande händelser tidigare där det blivit aktuellt med skadestånd och man har kunnat komma överens om vilka kostnader som ska ersättas, säger Pihl. Men vi har inte kommit så långt ännu vad gäller de här senaste händelserna.

På torsdag kväll arrangerar stadens skolkuratorer ett föräldramöte för tonårsföräldrar vid lärcentret Brava. På mötet deltar bland annat polisen, S-markets representant, Folkhälsans ungdomsmottagning, Barnavårdföreningen och föräldraföreningarna.

Vandalism i Pargas nya skolcenter

2:54

Diskussion om artikeln