Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sista kvällen i EM-kvalet för Finland: Klart att lottning avgör playoffvägen – Pyry Soiri blev oväntad hjälte mot San Marino

Uppdaterad 21.11.2023 00:48.
Teemu Pukki firar mål i landslaget.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finland vaknade och gjorde jobbet i San Marino, men imponerade inte i kvalavslutningen. Nu är det dessutom bekräftat att Finland riskerar att lottas in till en tuffare playoffväg.

Bosnien-Hercegovina eller Wales i EM-playoffsemifinalen i mars?

Under de senaste dagarna har det blivit den potentiella huvudfrågan för Finland runt avslutningen i EM-kvalet. Landslaget har haft tävlingslandskamper utan nerv på programmet – och med San Marino som motståndare i den sista omgången fanns kvalkvällens största spänning på annat håll än i Serravalle under måndagen.

Finland gjorde pliktskyldigt jobbet i sin match och besegrade kvalgruppens nollpoängare San Marino med 2–1 efter två snabba mål av oväntade hjälten Pyry Soiri och ett sanmarinskt straffmål på stopptid.

I stället låg störst intresse på Ukraina–Italien i Leverkusen och Tjeckien–Moldavien i Olomouc. Seger för Ukraina eller Moldavien skulle stryka risken att Finland kan lottas in i den klart tuffare A-divisionens EM-playoff.

Det stod tidigt klart att Finland inte kunde vänta sig någon hjälp av Moldavien, men Ukraina–Italien blev en nagelbitare.

Matchen var mållös in i slutminuterna och ett ukrainskt mål hade räckt, men regerande Europamästaren Italien kom undan med blotta förskräckelsen. Mychajlo Mudryk ropade på straff på stopptid, men både domaren och VAR-rummet friade i ett läge där det såg ut som att Mudryk blev fälld.

Det här betyder att Finlands playoffväg avgörs i en lottning på torsdag.

EM-playoff

Trög och uddlös första halvlek

I Finlands egen match i San Marino valde Markku Kanerva att byta nio spelare jämfört med startelvan mot Nordirland i fredags. Det var väntat att Kanerva skulle rotera – och bytena gjorde att bland annat spelare som Viljami Sinisalo och Tomas Galvez, två yngre spelare som gjorde sin allra första tävlingslandskamp.

Kanerva intygade att det inte var något fel på inställningen, men trots ett enormt bollinnehav var Finland trögt, slarvigt och uddlöst mot ett samlat San Marino.

– Det här duger inte alls. En bedrövlig insats, konstaterade Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi efter en mållös första halvlek.

Bästa läget före paus hade Galvez, men det blev inget mål. Däremot var 18-åringen piggast i matchen rakt igenom, fick med sig en målgivande passning och visade att han ska ha mer speltid i landslaget.

– Det var kul att spela fram till ett mål och skapa chanser. Det har varit enkelt att anpassa sig till landslaget och förhoppningsvis får jag vara med i playoffet i mars också, säger Galvez.

Kanerva om kvaldebutanten:

– Han kom med allt mer i andra halvlek och kan vara nöjd med sitt bidrag. Man måste ta motståndets nivå i beaktande, men han spelade moget. Om han hade nerver så syntes det inte i spelet.

Slovenien tog andra EM-platsen

Uppryckningen kom direkt efter paus. Innan timmen var spelad satte Finland bollen i nät tre gånger – två gånger godkänt via Pyry Soiri och en gång underkänt på grund av offside via Teemu Pukki.

Soiris två fullträffar på åtta minuter avgjorde, Finland stannar på arton poäng och nu väntar fyra månaders vinteruppehåll innan EM-biljetten står på spel i mars.

– Vi hade kontroll på matchen och målen öppnade matchen. Vi ville avsluta kvalet bra och nu är vi på rätt kurs mot mars, säger Soiri.

I Finlands kvalgrupp hade Danmark säkrat EM-biljetten och danskarna får med sig Slovenien till slutspelet i Tyskland. I den sista omgången slog de Kazakstan och det tar slovenerna till deras första EM sedan 2000.

Kazakstan har fortfarande chansen att nå EM via playoff. De möter Grekland i ena semifinalen i C-divisionens playoff.

EM-kval i fotboll

Grupp H:

San Marino–Finland 1–2 (0–0)
50' Pyry Soiri 0–1
58' Pyry Soiri 0–2
90+8' Filippo Berardi 1–2 (straff)

Finland (4–3–3): Viljami Sinisalo (mv) – Tomas Galvez (v), Richard Jensen (v), Arttu Hoskonen, Pyry Soiri (71' Jere Uronen) – Glen Kamara (71' Kaan Kairinen), Lucas Lingman, Robin Lod (46' Joel Pohjanpalo) – Daniel Håkans (71' Benjamin Källman), Teemu Pukki (79' Fredrik Jensen), Robert Taylor.

Slovenien–Kazakstan 2–1 (1–0)

Nordirland–Danmark 2–0 (0–0)

Diskussion om artikeln