Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen januariturné för Finland – nu väntar fyra månaders paus innan allt ställs på sin spets i jakten på EM-biljett: ”Knivig väg framför oss”

Markku Kanerva under match.
Bildtext Klarar Markku Kanerva av att leda Finland till andra raka EM-slutspelet?
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

En berg- och dalbana till EM-kval är över, men slutspelshoppet lever i fyra månader till. Så länge tar det också innan Markku Kanerva träffar spelarna igen. ”Det blir en väldigt kort förberedelsetid i mars”, säger Kanerva.

Om exakt fyra månader spelar Finland nästa landskamp. Då är det verkligen knivskarpt läge i EM-playoff – och när landslaget samlas några dagar före semifinalen den 21 mars är det ont om tid.

Dessutom: Nu är det klart att måndagens match i San Marino var Finlands sista landskamp före mars.

– Vi hade planer på ett läger i januari, men det gick inte att lösa. Då finns inga internationella matchdagar och det var svårt att få tillgång till spelare. En del av klubbarna hade inte släppt sina spelare och man borde ha fått ihop en trupp som hade motsvarat ändamålet, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

– Det blir en väldigt kort förberedelsetid i mars. Ett par träningar och så är det dags för match.

På torsdag klarnar motståndet i playoffsemifinalen. Måndagens resultat leder till att Finlands öde avgörs i en lottning.

– Vi har en knivig väg framför oss. Vi måste spela två utmärkta matcher och åtminstone nå vår egen nivå.

EM-playoff

Ville se fler mål

Kanerva konstaterar att spelarna lyckades putsa landslagets sköld under årets sista samling, men prestationen i 2–1-segern över världens sämst rankade landslag San Marino var inget som räcker någonstans i ett playoff.

– Jag var tvungen att väcka laget i paus. Jag var inte nöjd, vi hotade inte dem tillräckligt mycket. Vi lyfte oss också, men vi kan inte vara helt nöjda med hur vi spelade.

– Minimimålet var tre poäng, men segermarginalen hade gärna fått vara lite större.

Mittbacken Richard Jensen håller med om att det inte var landslagets mest imponerande kväll.

– Det var tillräckligt för seger, men vi borde förstås ha varit mer effektiva. Jag orsakade straffen på stopptiden och det var väldigt onödigt, men vi får ta med oss segern och rikta blickarna mot mars.

Hoppas på att tömma sjukstugan

Finland landade på arton poäng i EM-kvalet – ett lika bra saldo som för fyra år sedan då landslaget tog en direktplats till EM. Nu blev förlusterna i oktober mot Slovenien och Kazakstan helt avgörande i negativ riktning.

– Kvalet var en liten berg- och dalbana, och alla vet om att det var tufft för en månad sedan. Men ingenting är över, vi har fortfarande allt i egna händer. Två segrar i mars och vi är EM-klara, säger Jensen.

Richard Jensen i landslaget 2023.
Bildtext Richard Jensen orsakade en straff till San Marino i slutsekunderna.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

På fyra månader hinner mycket hända, och väntat nog hoppas Kanerva på tur med skador.

– Förhoppningsvis håller sig alla friska och får mycket ansvar i sina klubblag. Jag hoppas också på förstärkning från sjukstugan i form av exempelvis Oliver Antman och Anssi Suhonen. Det blir garanterat en tuff trupputtagning.

– Vårt mål är EM och det hade varit skönare att säkra platsen här, men nu får vi sköta det i playoffet i stället.

Diskussion om artikeln