Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera tecken på att en vapenvila kan vara nära på Gazaremsan

Raserade byggnader på Gazaremsan
Bildtext Förstörelsen på Gazaremsan är ofantlig efter 45 dagar av israeliskt bombardemang
Bild: SplashNews.com

Extremiströrelsen Hamas ledare Ismail Haniyeh uppger att man är nära ett avtal om en vapenvila med Israel.

Haniyeh uppger att Hamas förhandlare är nära ett avtal och att gruppen presenterat sitt svar till Qatars medlare. Qatar har medlat i konflikten och försöken att övertala Hamas att frige den gisslan som rörelsen tog under terrorattacken den 7 oktober.

I går uppgav USA:s president Joe Biden att han tror att ett avtal om frigivning av gisslan är nära.

‒ Jag tror det, sa Biden.

Ett annat tecken på att ett avtal om gisslan kan vara nära är att Internationella rödakorskommittén ICRC:s chef Mirjana Spoljaric har träffat Hamasledaren Haniyeh. ICRC har tidigare agerat som garant då gisslan frigivits.

Upp till 100 ur gisslan kan friges

Vad det möjliga avtalet innehåller är hittills inte offentligt. Två källor med insikt i förhandlingarna uppger till nyhetsbyrån AFP att avtalsförslaget består av en fem dagar lång paus i markstriderna på Gazaremsan och begränsningar av Israels flygräder mot södra Gazaremsan.

Hamas ledare Ismail Haniyeh
Bildtext Hamas ledare Islamil Hanyeh uppger att man är nära ett avtal om en vapenvila.
Bild: Sefa Karacan / AOP

I utbyte ska Hamas och Islamska jihad frige mellan 50 och 100 personer ur den gisslan som togs under terrorattacken den 7 oktober. 240 personer kidnappades under attacken.

I gruppen ingår utländska medborgare och civila israeler. Däremot ska inga israeliska soldater friges. Samtidigt ska Israel frige 300 palestinier från israeliska fängelser, bland dem kvinnor och barn.

Förhandlingarna fortsätter

Nyhetskanalen al Jazeera citerar Hamasrepresentanten Izzat al-Rishq som uppger att detaljerna i avtalet kommer att offentliggöras av Qatar.

Enligt honom pågår fortfarande förhandlingar om längden på vapenvilan, hjälpförsändelser till Gazaremsan och utbytet av gisslan mot fängslade palestinier.

‒ Det förväntade avtalet kommer att innehålla frigivning av kvinnor och barn ur den israeliska gisslan i utbyte för att palestinska barn och kvinnor friges från ockupationsmaktens fängelser, säger han till al Jazeera.

Tryck från gisslans anhöriga

Israels regering har varit ovillig att diskutera en vapenvila och hållit fast vid att målet är att totalt besegra Hamas. Premiärminister Benjamin Netanyahu har flera gånger upprepat att en vapenvila endast skulle ge Hamas möjlighet att återhämta sig.

Men regeringen är samtidigt allt hårdare pressad av gisslans anhöriga, som kräver att Israel gör allt för att få deras kära hem. En del anhöriga har anklagat Israels krigskabinett för att inte priotera frigivningen av gisslan över andra krigsmål.

Israeliska medier rapporterade att anhöriga i går marscherade ut ur ett möte med krigskabinettet. Senare försäkrade Netanyahu att målet att frige gisslan är en helig uppgift.

Källor: Reuters, AFP, BBC