Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Utmanaren Finland ute efter följande tennistriumf – regerande mästaren Kanada med liknande problem som de blåvita

Uppdaterad 21.11.2023 17:01.

Finland är tre segrar ifrån att vinna Davis Cup. Visst låter det osannolikt att laget går hela vägen, men en plats bland de fyra främsta är fullt möjlig.

Kl. 17 Davis Cup: Kanada–Finland, TV2 och Yle Arenan

Martin Carpena Arena, Malaga
Kommentator: Kristian Karlsson

Davis Cup i tennis, Kanada - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands läge:

Läget är långt ifrån optimalt då Emil Ruusuvuori lidit av diverse hälsoproblem och den finländska tennisstjärnans medverkan mot Kanada var ett frågetecken.

Tätt inpå start kom också beskedet att Ruusuvuori tvingas stå över kvartsfinalen.

Ruusuvuori var tvungen att ge walkover i hemmaturneringen i Helsingfors för knappa två veckor sedan. Den gången var det en trilskande axel som satte stopp för spel i kvartsfinalen mot indiern Sumit Nagal.

Finlands Davis Cup-kapten Jarkko Nieminen har med andra ord haft en hel del att fundera på. Nu blir det Patrick Kaukovalta som tar hand om den första singeln och han stöter på Milos Raonic.

I Ruusuvuoris frånvaro tar Otto Virtanen hand om den andra singeln och han ställs mot den för den stora publiken okända Gabriel Diallo. Två 22-åringar med hårda servar som spelar offensiv tennis.

Går kvartsfinalen till tre matcher är det dubbelmötet som avgör. Där ställer Finland upp med Harri Heliövaara, men med vem är den stora frågan. Nieminens val står mellan Kaukovalta och Patrik Niklas-Salminen.

Davis Cup-kaptenerna Jarkko Nieminen (FIN) och Frank Dancevic (CAN) måste utse sina spelare senast en timme före matchstart.

Kanadas läge:

Läget hos kanadensarna är snudd på identiskt med Finland. Den regerande mästaren anlände till Malaga med flera frågetecken i bagaget.

Felix Auger-Aliassime hade återfunnit formen vilket är livsviktigt då Denis Shapovalov saknas skadad och Milos Raonic är osäker om kroppen tillåter spel, men även han tvingas stå över kvartsfinalen.

Det blir Raonic och Diallo som tar hand om singlarna.

I dubbeln kunde Alexis Galerneau och Vasek Pospisil bilda en tuff duo och paret vann alla tre matcher i gruppspelet i september. Där hade Kanada inga som helst problem med att besegra Italien, Sverige och Chile. Kanada vann åtta matcher och förlorade endast en.

Kanada är trots allt förhandsfavorit, men är långt ifrån i samma form som för ett år sedan. Den gången gick kanadensarna hela vägen efter segrar över Tyskland, Italien och i finalen besegrade laget Australien.

Förra året var Felix Auger-Aliassime i grym form och vann alla sina tre matcher. I den avgörande singeln slog han Australien Alex de Minaur i två raka set.

Kommentatorns tips:

Kanada är regerande mästare och har de högre rankade spelarna. Därmed får de bära rollen som förhandsfavorit. Något som passar finländarna alldeles utmärkt.

Flera tusen finländska tennisvänner är på väg till Malaga för att heja fram Finland. De flesta från grannstaden Fuengirola där det finns en enorm blåvit koloni.

Otto Virtanen behöver allt stöd i världen för att besegra Gabriel Diallo, men en seger är ingen utopi.

Allt kommer att avgöras i dubbeln. Där drar kanadensarna det längre strået och avancerar till semifinal. Där väntar antingen Tjeckien eller Australien på fredag.

Diskussion om artikeln