Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga separata coronaavdelningar i Österbotten

Varken på centralsjukhuset i Vasa eller i Karleby har man behövt skapa någon enskild coronaavdelning trots att coronaviruset finns på många platser runt om i samhället just nu.

Infektionsöverläkare Silvia Grönroos-Pada på Österbottens välfärdsområde säger att det skulle vara svårt att bilda en separat avdelning på grund av resursbrist.

Inom Soite i Mellersta Österbotten säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen att coronaläget ser ut att lugna ner sig just nu.

Ett tjugotal patienter vårdas för corona inom Soites olika avdelningar just nu.

Omkring tio patienter är inlagda på Vasa centralsjukhus för covid-smitta och ett tiotal patienter finns på olika avdelningar runt om i välfärdsområdet.

Artikeln är en bearbetad och förkortad översättning av Seinäjoen keskussairaalassa tehty erityisjärjestelyjä koronan takia – epidemia lienee laantumaan päin pohjalaismaakunnissa.

Relaterat

Jasmi Joensuu lämnar återbud till världscupen – har smittats av corona

Längdskidåkaren Jasmi Joensuu meddelar på Instagram att hon har smittats av corona. Därmed kommer hon inte att vara med världscupen i Östersund under veckoslutet.

Sedan tidigare står det även klart att Krista Pärmäkoski inte tävlar i Östersund på grund av sjukdom. Johanna Matintalo, som inte tävlade i Ruka på grund av corona, ingår däremot i truppen och får göra säsongsdebut.

På lördag tävlas det i sprint i klassisk stil och på söndag står 10 kilometer långa fristilslopp på programmet.

Flest brott mot coronarestriktioner i Egentliga Finland

I Egentliga Finland var det rekordmånga som bröt mot coronarestriktionerna.

Enligt Polisstyrelsens statistik gjordes det 800 polisanmälningar mot coronarestriktionerna, det vill säga hälsoskyddsförseelse och vägran att ta Covid 19-test.

Av dem begicks närmare 250 i Egentliga Finland.

Det här beror delvis på gränsövergångsställena; hamnarna i Åbo och Nådendal och Åbo flygplats.

De allra flesta förseelserna ledde till böter.

Coronarestriktionerna vid gränserna upphörde den 30 juni 2022.

Jonna Sundling missar tävlingarna på hemmaplan

William Poromaa tvingades avbryta söndagens masstart i Ruka och testade senare positivt för covid-19. Och nu kommer nästa fall från det svenska landslaget.

Jonna Sundling som var tvåa i sprintpremiären meddelar på sociala medier att hon har insjuknat. Sundling kommer därmed inte till start i helgen då världscupen fortsätter i Gällivare.

”Blir tyvärr ingen tävling i Gällivare för min del”, skriver Sundling.

Världscupprogrammet i Gällivare består av ett fristilslopp på lördag och stafett på söndag.

Egentliga Finland har fått mer coronavaccin – går att boka tid för vaccination i Pargas igen

Egentliga Finland har fått mer coronavaccin efter att det tidigare i november var vaccinbrist i flera kommuner i regionen, meddelar välfärdsområdet i ett pressmeddelande.

Det innebär att man kan boka nya vaccintider på de orter där det varit vaccinbrist, alltså Pargas, S:t Karins, Reso, Rusko, Nådendal, Somero, Pemar och Sagu.

Det går att boka corona- och influensavaccination per telefon eller på nätet.

En kvinna vaccineras och får ett plåster på armen.

Vaccinerade löper betydligt lägre risk att drabbas av postcovid

Fler doser ger också ett högre skydd.