Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Vart ska vi ta vägen?” – våldet ökar mot palestinier på Västbanken

Den ockuperade Västbanken består till största delen av områden där Israel har full säkerhetskontroll. Sedan Hamas attack den 7 oktober har våldet mot palestinier bosatta på området ökat. - Spela upp på Arenan

Våldet mot palestinier ökar på Västbanken. Enligt FN har fler än 170 palestinier bosatta på Västbanken dödats och 1200 har tvingats lämna sina bostäder sedan Hamas attack den 7 oktober.

På den av Israel ockuperade Västbanken ökar våldet mot palestinierna, främst i de områden som är rent palestinska.

I byn Susya, söder om Hebron på Västbanken, lever man under ett ständigt hot om att bli misshandlad eller ivägkörd, trots att man bott där i flera generationer.

– Det var åtta bosättare som kom i två bilar på natten. De körde upp oss ur sömnen och hotade oss med sina vapen. En av mina två döttrar blev misshandlad blodig, den andra började kräkas av rädsla. De slog ned mig på marken, sparkade mig och sade att vi hade ett dygn på oss att försvinna, annars skulle de skjuta oss, berättar Ahmad Jaber Nawaj'a, en man i fyrtioårsåldern som står utanför sitt hus, ett enkelt trerumshus med betongväggar och tegeltak.

Hans två döttrar, 7 och 8 år, sitter bredvid och fingrar på sina mobiler.

Person går med ett ämbare i handen. På marken ligger skräp utspritt.
Bildtext Gamla Susya ligger femhundra meter bort. 1986 kördes byborna iväg därifrån och byggde nya hus ute på sina fält. Men de lever under vräkningshot.
Bild: Lennart Berggren

Byn Susya ligger egentligen 700 meter bort men byborna kördes iväg av bosättare och israeliska myndigheterna 1986 trots att de äger marken.

Då byggde de enkla hus här på sina åkerfält men fick 1991 order om att byggnaderna var olagliga och måste förstöras. Sedan dess ligger de i en utdragen rättstvist med myndigheterna. Samtidigt har flera judiska bosättningsområden uppstått på den statliga marken runtomkring och bosättare från de närmaste områdena trakasserar och hotar nu den palestinska befolkningen.

Över 170 palestinier har dödats på Västbanken

Enligt FN har våldet från bosättarna kraftigt ökat sedan Hamas attack från Gazaremsan i början av oktober. Judiska beväpnade bosättare och israelisk militär är ansvariga för att fler än 170 palestinier har dödats och 1200 har tvingats att med kort varsel lämna sina bostäder.

Regeringen Netanyahu har tillåtit skapandet av beväpnade judiska milisgrupper med soldatstatus, oftast bosättare, och det är de som trakasserar byborna.

Personer står på betesmark och vaktar får.
Bildtext Byborna får inte ha sina får på sina egna marker. Bosättare hotar dem och säger att marken är deras.
Bild: Lennart Berggren

Halima Khalid, en kvinna i femtioårsåldern, suckar djupt.

– Vi trakasseras nästan dagligen. De hotar oss och förstör, säger hon.

Över byn surrar en israelisk militärdrönare. Israeliska myndigheter ansvarar för bybornas säkerhet här men de gånger byborna kontaktat israeliska polisen händer inget. Fyrahundra meter från byn står ett israeliskt militärt övervakningstorn, de gör inte heller någonting. Människorättsorganisationer menar att palestinierna lever helt utan skydd.

– Vart ska vi ta vägen? undrar Halima.

– Det här är vår mark och våra hus, vi tänker stanna, säger hon.