Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Taxichaufförer i Borgå går ihop för att göra det lättare att säkert få en taxi

Taksin katolla oleva kyltti lähikuvassa.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Det har ofta varit svårt att få taxi i Borgå efter taxireformen. Nu går drygt tjugo taxiföretagare ihop för att garantera lokal och tvåspråkig service i Borgå.

Efter den stora taxireformen 2018 har många Borgåbor upplevt att det blivit betydligt svårare att få tag på taxi än tidigare, i synnerhet kvällar och nätter. Bokade bilar har inte dykt upp och kunder har också upplevt osäkerhet om chaufförerna verkligen vet att köra till rätt adress.

Taxibranschen har som följd av detta genomgått en förtroendekris de senaste åren som varit svår att råda bot på.

Det vill ett tjugotal taxiföretagare ta tag i och har därför valt att tillsammans samarbeta under förmedlingstjänsten Peukku, som ägs av ett företag i S:t Michel. I november börjar chaufförerna köra för det nya varumärket.

Det är samtidigt ett nytt samarbete mellan det forna bolaget Taxi Porvoo-Borgå och taxiförare med 20–30 års erfarenhet av branschen i Borgå. Det finns ett klart syfte med flytten till förmedlingstjänsten – att erbjuda lokalkunskap på två språk.

– När man ringer förmedlingscentralen i Borgå och beställer skjuts vet man att man får en trygg och erfaren taxiförare, säger Kim Kuhlberg som representerar Peukku-chaufförerna.

Ett problem som drabbat Borgåbor och andra östnylänningar är osäkerheten med skjutsar till arbete, flygplatser eller sjukhus mitt i natten. Den nya centralen är till en början inte öppen nattetid på vardagar. Centralen är måndagar till torsdagar öppen klockan 5–23, och dygnet runt mellan fredag klockan 5 och söndag klockan 23.

Han står vid en taxibil.
Bildtext Kim Kuhlberg tror att servicen blir bättre med det nya samarbetet. Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

– Om man vet att man behöver bil på natten eller tidigt på morgonen är det säkrast att ringa och boka en bil dagen före. Det ska bli lättare att få en bil också på natten, men det lönar sig inte för förarna att stå vid en stolpe klockan två på natten om det inte finns kunder, säger Kuhlberg.

I ett pressmeddelande säger taxiföretagare Charlotta Karlsson som ingår i sammanslutningen, att chaufförerna ofta får höra att kunder inte vågar beställa taxi, för de vet inte om de får den service de behöver.

Kulhberg säger att svensk service är viktig för förarna i Borgå som till 90 procent är svenskspråkiga, men också att samarbetet bidrar till öka servicen på svenska i kundtjänsten. Förmedlingscentralen har verkat i Borgå sedan 2020.