Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

70-åriga Virkby kyrka är mycket mer än en kyrksal – Edvin 4 år går i kyrkans barnklubb

Uppdaterad 21.11.2023 18:36.
Virkby kyrka ligger på södra sidan av centrum. - Spela upp på Arenan

Kyrkan i Virkby hör till de yngre i Västnyland. I år firar kyrkan 70-årsjubileum.

Virkby kyrka är en av Lojo församlings sju kyrkor. I byggnaden finns förutom kyrkosal en församlingssal, diakonin och andra lokaler som används för både finsk- och svenskspråkig verksamhet. Till den svenska verksamheten hör bland annat klubbar för både yngre och äldre barn.

70-åriga Virkby kyrka är mycket mer än en kyrksal – Edvin 4 år går i kyrkans tvåspråkiga barnklubb

11:08

Edvin Nyberg är fyra år gammal och går i Virbky kyrkas tvåspråkiga barnklubb två gånger i veckan. Han berättar att han mest gillar att leka när han är i klubben.

Två vuxna damer och två barn leker i lekrum.
Bildtext Såhär kan det också se ut i en kyrka. Ulrika Suominen har fungerat som barnledare i runt sex år. På bilden leker hon tillsammans med Mette Nyberg, Edvin Nyberg och Emil Nyberg som ännu inte går i klubben.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sydlojo församlingshem blev Virkby kyrka

Kyrkan stod färdig 1953 och ritades av arkitekt Mikael Nordensvan. Lojo kalkverk donerade största delen av byggmaterialet och kalkpatronen Petter Forsström donerade orgeln som fortfarande står i kyrksalen.

Kyrksal
Bildtext Kyrksalen ser ganska klassisk ut.
Bild: Lojo församling

Byggnaden i Virkby centrum kallades till en början Sydlojo församlingshem. Namnet Virkby kyrka togs i bruk först i slutet av 1980-talet.

Virkby kyrka
Bildtext Virkby kyrka är en av Lojo församlings kyrkor.
Bild: Chtristoffer Westerlund / Yle

Yle Västnylands Veronica Montén besöker Virkby kyrka och träffar ungdomsarbetsledare Tom Blomfelt, barnledare Ulrika Suominen, förälderna Mette Nyberg, fyraåriga Edvin Nyberg och ettåriga Emil Nyberg.

Diskussion om artikeln