Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nytt tåg hägrar för Träskändaborna – men först måste staden ansluta sig till HRT

Ett lokaltåg
Bildtext J-tåget kan bli verklighet redan år 2025. Tåget skulle enligt planerna stanna i Böle, Dickursby, Kervo, Ainola och Träskända.
Bild: Yle/Carolina Husu

Om Träskända vill vara med i Helsingforsregionens trafik HRT får den nuvarande kranskommunen ett splitternytt tåg som medlemspresent. Men vill Träskända stå utanför, så blir det kalla handen.

Lokaltågförbindelserna till Träskända ska bli bättre.

Det nya J-tåget skulle trafikera Helsingfors–Träskända vardagar och lördagar från och med augusti 2025. Tåget skulle enligt planerna stanna i Böle, Dickursby, Kervo och Ainola.

Som komplement till de nuvarande R- och D-tågen skulle det här innebära avgångar med 15 minuters mellanrum på vardagar klockan 6–19 och på lördagar klockan 6–18. Det är dubbelt upp från dagens läge.

Men för att det här ska bli verklighet måste Träskända senast i januari 2024 besluta att ansluta sig till Helsingforsregionens trafik HRT från början av år 2025.

Om så sker, åtar sig HRT att ansöka av Trafikledsverket om spårkapacitet för de nya tågen.

Från kranskommun till medlem, eller ingenting?

Träskända har sedan år 2018 haft kranskommunsstatus i HRT, och därför har Träskändabor fått köpa säsongsbiljetter till ett förmånligare pris.

Nu har HRT beslutat att det här arrangemanget ska hävas. Träskändabor får efter år 2024 inte köpa biljetter till subventionerat pris om kommunen inte ansluter sig till samkommunen. Som HRT-medlem skulle det förmånligare priset däremot återigen bli aktuellt för Träskända.

Träskända ville redan 2019 ansluta sig till HRT, med brasklappen att tågförbindelserna till huvudstaden förbättras.

Bland annat på grund av coronapandemin valde Träskända att dröja med beslutet. Nu tycker HRT alltså att det vore dags att värva en ny medlem, annars fördröjs planeringen av J-tåget.

HRT har för tillfället nio medlemskommuner: Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Tusby, Kervo, Sibbo, Grankulla och Sjundeå.

Diskussion om artikeln