Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”De vill klara sig själva och inte vara beroende av oss” – kvotflyktingar på väg till Raseborg

Uppdaterad 21.11.2023 16:24.
Karin Ljung-Hägert står vid en trappa.
Bildtext Invandrarkoordinator Karin Ljung-Hägert är kritisk till regeringens invandringspolitik. Den skapar oro bland kvotflyktingar i Västnyland.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den här veckan anländer 19 kvotflyktingar till Raseborg. Det är personer som kommer från Sudan och Eritrea och som bott på ett flyktingläger i Rwanda. Det är frågan om män och kvinnor, de flesta i tjugoårsåldern, och även barn.

Invandrartjänsten i Raseborg har den senaste tiden jobbat för att ta emot kvotflyktingarna. Det innebär bland annat att invandrartjänsten hyr lägenheter åt dem. De är spartanskt möblerade så att de klarar sig i några veckor, berättar invandrarkoordinator Karin Ljung-Hägert. De får sedan själva köpa de möbler som de behöver.

– I kylskåpet finns mat så att de inte med detsamma måste gå till butiken efter en lång resa. De måste få vila i lugn och ro.

– De får också ett telefonabonnemang med några dagars pre paid-kort så att de kan kontakta sina anhöriga. En del har inte kunnat kontakta dem på flera år. Det är också viktigt att se till att de har vinterkläder nu.

Den nuvarande regeringen handlar mera om åsikter än om fakta och forskning

Invandrarkoordinator Karin Ljung-Hägert

Karin Ljung-Hägert säger att det oftast räcker att visa en gång hur butikerna fungerar.

– Vi visar hur bankkort fungerar, var priset syns och vad som är dyrt och billigt. De vill oftast klara sig själv och inte vara beroende av våra tjänster.

Frivilliga får hjälpa kvotflyktingarna

Senast det kom en större grupp kvotflyktingar till Raseborg var det en grupp på över 20 personer som också kom från Sudan och Eritrea.

Karin Ljung-Hägert hoppas att de har personerna ska hjälpa till att integrera de nya kvotflyktingarna. Men det kan vem som helst göra genom att bli vän med en flykting eller en hel familj.

– Invandrartjänsten utbildar frivilliga som ställer upp och berättar om vårt samhälle och vår kultur och hur man får kontakt med finländare. Den som är intresserad kan kontakta oss.

Stram invandrarpolitik ökar oron

Det var stora rubriker i våras då regeringsbildningen drog ut på tiden bland annat för att Svenska folkpartiet och Sannfinländarna hade helt olika åsikter vad gäller invandringspolitiken.

Den nya regeringen vill nu reformera lagen om främjande av integration. Lagen godkändes i april 2023 och det är meningen att den nya reformerade lagen skall träda i kraft 1 januari 2025.

Kvotflyktingar i Raseborg

Syns den stramare invandringspolitiken nu i den här lagen som regeringen vill förändra?

– Jag skulle säga att det syns i ökad oro hos våra klienter. De undrar om de får stanna eller om det blir stora ändringar i uppehållstillstånden. I Raseborg har tjänstemännen och beslutsfattarna tydligt tagit ställning för att vi ska ha en aktiv invandrarpolitik. Vi anser att många kulturer är berikande och gör staden livskraftig i framtiden.

– Den nuvarande regeringen handlar mera om åsikter än om fakta och forskning, säger Ljung-Hägert.

Kvotflyktingar från Sudan och Eritrea kommer till Raseborg

17:11

Raseborgs stad har lämnat in ett utlåtande där staden kommenterar de nya riktlinjerna för främjande av integrationen som regeringen föreslår riksdagen. Bland annat föreslås det att kommunens uppgifter så som exempelvis butiksbesök med klienterna ska minskas.

– Regeringen framställer butiksbesök som en stor sak, men det är inte en stor del av vår verksamhet. Det handlar oftast om att vi hjälper till en gång.

Ljung-Hägert anser att det är fel att lyfta fram just det här som ett stort problem i verksamheten.

– Det är helt enkelt fel och visar att propositionen i många fall inte grundar sig på fakta utan det handlar om åsikter som inte är förankrade i verkligheten.

Du kan kommentera artikeln 21.11 fram till klockan 19.00.

Rättelse 21.11 klockan 16.25 - ett inte lades till i nästsista citatet.

Diskussion om artikeln