Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland ställs mot Litauen i VM-kvalets följande skede – lagen ska mötas redan före kvalet i turnering i december

Uppdaterad 21.11.2023 13:34.
Ola Lindgren nedhukad vid sidlinjen.
Bildtext Ola Lindgrens finländska landslag ställs mot Litauen.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Roni Rekomaa

Finland lottades att möta Litauen i det andra skedet av handbollens VM-kval. Lottningsturen var överkomlig och Finland har alla chanser, säger landslagstränaren Ola Lindgren.

Finland inleder det tudelade kvalet på hemmaplan. Alla de potentiella motståndarna var rätt så jämna, så det går inte att tala om en drömlottning.

Kvalmotståndaren Litauen är 22:a på Europarankningen, medan Finlands rankning är 30:e. Litauen är från tidigare åtminstone delvis en bekant motståndare för Finland. I Baltic Cup i januari slog Finland Litauen med 27–26. Lagen hinner dessutom ännu mötas före kvalmatcherna i en turnering i december.

Landslagstränaren Ola Lindgren tycker att lottningen var överkomlig.

– Litauen är väl lite inne i en generationsväxling, lite som vi har gjort. Vi är medvetna om att alla de här lagen som fanns i lottningen var väldigt jämna, säger Lindgren till Yle Sporten.

Matcherna i slutet av december kommer att berätta en hel del om motståndaren, men Lindgren påpekar att Finland inte har alla sina toppspelare med i turneringen.

– I december spelar vi med ett ungt lag med spelare från den finländska ligan. Spelarna i de svenska klubbarna är upptagna med seriespel i sina klubbar. Och jag vet inte vilka spelare Litauen kommer med till turneringen, så det är svårt att säga vad matcherna ger med tanke på kvalet.

Klart är ändå att Finland måste spela på toppen av sin förmåga för att hålla VM-drömmen i liv.

– Det är öppna matcher och det kommer att bli tajt och utvecklande för oss att få spela den här typens matcher. Det finns absolut möjligheter att vinna de här matcherna.

VM spelas år 2025

Finland nådde VM-kvalets andra skede efter att ha slagit Storbritannien tidigare i höst med de sammanlagda siffrorna 58–28.

VM-kvalmatcherna mot Litauen spelas i mars 2024. Finland startar hemma i Vanda den 14 mars och returen spelas den 16 eller 17 mars. Ifall Finland vinner går man till det avgörande kvalskedet som spelas i maj 2024.

VM i handboll spelas mellan den 8 och 26 januari 2025. Värdnationerna Kroatien, Danmark och Norge är som arrangörer klara för VM. Klara är också VM-tvåan från 2023, Frankrike, samt USA som får ett wild card till VM.

De tre bästa länderna i EM som spelas i januari 2024 kvalificerar sig också automatiskt för VM.

Sammanlagt 32 nationer deltar i VM.

Diskussion om artikeln