Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från reservplats till tv-studion – i år tävlar Harriet Järf mot landets bästa amatörbagare

Det första bakverket hon gjorde som barn var en sockerkaka. Nu tävlar Liljendalbördiga Harriet Järf om att bli Finlands bästa amatörbagare i tv-programmet Koko Suomi leipoo.

Harriet Järf har varit intresserad av bakning hela sitt liv. Förutom att stå med förklädet på i köket har hon också suttit i tv-soffan och plöjt säsong efter säsong av bakningsprogrammet Koko Suomi Leipoo (Hela Finland bakar), men också utländska säsonger med samma koncept.

I något skede väcktes tanken att själv vara med. Hon sökte till programmet redan i fjol och fick då en förarglig reservplats. Redan då beslöt hon sig för att söka på nytt i år.

– I bakgrunden ligger det nog någon liten vilja att visa vad man går för, att man har bra idéer och kan sin sak, berättar Harriet Järf.

En leende kvinna står och fotograferar en tårta som hon gjort.
Bildtext Harriet Järf har varit tvungen att hålla sitt deltagande i programmet hemligt. När inspelningarna skedde i somras trodde kollegorna att hon hade semester medan släktingarna trodde hon var på jobb.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Inför årets antagning började hon läsa på och på ett nytt sätt följa andra bagare och konditorer. Hon började hålla ögonen mer öppna för nya idéer, allt från tekniker till smakkombinationer. Det här arbetet tror hon att i det långa loppet bar frukt.

– Skulle jag ha kommit med året innan hade jag nog inte haft samma kunskap som jag hade nu, säger hon.

Bakade sachertårta som tolvåring

Harriet Järf drar sig till minnes att hennes absolut första bakverk var en sockerkaka. Hon minns också hur roligt hon tyckte att det som barn var att bygga pepparkakshus.

Som tolvåring bakade hon en sachertårta till sitt eget kalas. Födelsedagstårtor är överlag något som fastnat i minnet.

– Jag minns barnkalas från gamla foton och minns hur födelsedagstårtor såg ut på vissa kalas, berättar hon med ett skratt.

En dekorativ tårta står uppställd på ett stenfat.
Bildtext En tårta i scwarzwaldstil. Den har Harriet Järf komponerat av chokladbottnar, hemlagad körsbärssylt och vaniljmousse.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I dag ligger hennes fokus inte längre på stora tårtor, tvärtom. Nuförtiden är det mest små bakverk som intresserar henne och hon bakar också gärna sådant som inte andra bakar.

Som bagare går hon mycket på känsla, både när det gäller när hon bakar, men också när det kommer till innehåll och dekoration.

Hon gillar att testa nytt. Hon kan utgå från en bekant komponent för att sedan fundera ut till exempel en speciell fyllning eller smakkombination.

Det är tråkigt att kopiera sig själv, menar hon, vilket har lett till att hon generellt undviker att baka samma bakverk flera gånger.

– Enda undantaget är bullar. När man hittar ett bra recept på bullar så använder man det, säger hon med ett skratt.

En kvinna står och filmar en dekorativ tårta med sin mobiltelefon.
Bildtext En viktig del i bakandet är att föreviga bakverket på bild. Dem delar hon med sig av på sociala medier.
Bild: Malin Valtonen / Yle

En annan sak som präglar hennes bakning är ett slags svinntänk, det vill säga att använda det som finns hemma i stället för att springa till butiken och köpa nytt. Är sockret slut så ersätter hon det med något annat i stället.

Inspiration och kunskap hittar hon i faktaböcker, på sociala medier och genom att titta på videor på Youtube.

Ultimata avkopplingen

Bakningen är för Harriet Järf det ultimata sättet att koppla av från vardagen.

– När jag får koncentrera mig till fullo på att bygga en kaka från noll så tänker jag inte just på något annat. Ju mera invecklat bakverk desto bättre är det för huvudet, förklarar hon.

En kvinna med förkläde på står och håller i ett tårtfat med en dekorativ tårta. Hon tittar in i kameran.
Bildtext Bakningsintresset har följt med Harriet Järf sedan hon var barn. Hennes mamma brukade baka fina tårtor och hennes farmor brukade alltid låta henne vara med och baka.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Allra mest uppskattar hon att få baka ensam, i ett kök som är städat och kontrollerbart. Så var ändå inte fallet när hon deltog i tv-programmet, där deltagarna bakar i ett tält, i obekanta kök utan rinnande vatten.

– Jag var på förhand medveten om att helheten kommer att vara utmanande för mig. Så jag var tvungen att på förhand psyka mig. Hur jag ska reagera om något händer, så att jag håller lugnet, berättar hon.

Oberoende hur bra man förberett saker på förhand så tar tiden alltid slut

Harriet Järf om hur bråttom det på riktigt var att baka i tv-programmet

Hon beskriver bakningen på inspelningsplatsen som att befinna sig i en tryckkokare. Man känner stor press på att prestera och att dessutom göra det på tid. En del av uppgifterna är sådant som man själv planerat, och andra sådana man inte vet om på förhand. Allt detta sker medan kamerorna rullar och folk kommer och intervjuar dig, förklarar Järf.

Är det så bråttom som det ser ut på tv?

– Det är väldigt bråttom på riktigt, oberoende hur bra man förberett saker på förhand så tar tiden alltid slut, berättar hon.

Vill kombinera jobb och hobby

Harriet Järf är stolt över vad hon åstadkommit i programmet och beskriver upplevelsen som en ”once in a lifetime”.

Vad hon ska hitta på med sitt bakningsintresse till följande är ännu öppet. Men något nytt blir det säkert, tror hon.

Ett alternativ kunde vara att kombinera sin stora hobby med sitt nuvarande jobb, som kommunikationsexpert vid Borgå stad.

– Jag tycker det är ganska roligt att få utveckla och tänka ut nya helheter. Kanske göra samarbete med företag eller receptutvecklare, funderar hon.

Först ska världen ändå få följa med hennes resa i Koko Suomi Leipoo på MTV3. I år finns det också en till deltagare med östnyländsk koppling, Jari Pöllänen från Askola.

Diskussion om artikeln