Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Petteri Orpo: Vi förbereder nya gränsbeslut med snabb tidtabell

Statsminister Petteri Orpo.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo besökte Vartius gränsstation på måndagen.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Orpo uttalade sig för pressen när han anlände till interpellationsdebatten i riksdagen tidigare i eftermiddags.

– Beredningen är i gång. Den måste göras noggrant, men jag väntar mig att förslagen kommer till behandling med snabb tidtabell, sa statsminister Petteri Orpo (Saml) på tal om östgränsen när han anlände till riksdagen på tisdagen.

Orpo fäste uppmärksamhet vid de asylsökande som kommer till gränsstationen i Salla, vilket visar att fenomenet fortsätter.

Han poängterar också att de asylsökande är offer för Rysslands politik. Under tisdagen har det kommit uppgifter om lättklädda asylsökande som anlänt till gränsen i Salla.

– Det är ett kargt exempel på vad Ryssland gör här. De här människorna är offer som skuffas dit. Det är ett medvetet beslut att de inte släpps tillbaka in i Ryssland.

Asylsökande leder cyklar i snöigt landskap.
Bildtext Statsministern lyfte fram rapporterna om lättklädda asylsökande som har anlänt till gränsen i Salla på tisdagen.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Statsrådet fattar eventuellt beslut redan i dag

Enligt Orpo är målet med regeringens åtgärder att få slut på fenomenet.

– I dag letar vi efter förslag på lösningar och möjliga beslut, sedan går vi vidare med att verkställa dem.

Statsministern säger att det är möjligt att statsrådet samlas redan i dag för att besluta om nya begränsningar.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån STT har president Sauli Niinistö dessutom sammankallat partiledarna till möte i morgon, onsdag. Då ska de diskutera utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Tidningen Iltalehti var först med nyheten.

Artikeln är delvis en översättning av Pääministeri Orpo: Uusia rajapäätöksiä valmistellaan nopealla aikataululla skriven av Matti Koivisto vid Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Fredrika Sundén.