Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tappade glädjen till idrotten och tog paus från tävlandet – nu berättar Helene Marie Fossesholm om svåra perioden: ”På väg tillbaka från en smäll kommer några slag i ansiktet”

Helene Marie Fossesholm lutar sig besviket mot reklamskylt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Helene Marie Fossesholm tävlar inte i världscuppremiären i Ruka och det kommer att dröja ett tag innan hon är tillbaka. Den tidigare stortalangen har kämpat med den mentala biten och vill nu hitta glädjen igen.

Hon slog igenom med dunder och brak säsongen 2020–21 och blev det stora framtidsnamnet i Norge. Som 19-åring tog Helene Marie Fossesholm två pallplaceringar i världscupen och ingick i det norska lag som vann VM-guld i stafett.

Men tiden efter genombrottet blev ingen dans på rosor för Fossesholm, i stället avlöste de tunga åren varandra. Förra säsongen gjorde hon bara sex lopp i världscupen och fick inte tävla alls i VM.

Nu står en ny världscupsäsong för dörren, men då världseliten laddar för premiären i Ruka har Fossesholm tagit en paus från idrotten. Förra veckan skrev hon på sociala medier att hon har tappat glädjen och tar en paus från skidåkningen.

Hur lång pausen blir är fortfarande oklart och Fossesholm kunde inte ge några exakta besked då hon bjöd in till en presskonferens i dag.

– Jag tar en vecka i taget. Jag vill inte kasta mig in i något lopp för tidigt, det måste komma naturligt, sa hon.

Tuff höst bakom sig

Helene Marie Fossesholm berättade ändå att hon inte kommer att tävla i Tour de Ski vid årsskiftet.

– Jag har kommit upp en bit ur Marianergraven och nu vill jag njuta av skidåkningen. Tävlingarna får komma då jag är redo, säger hon.

22-åringen har en längre tid jobbat med att hitta balans och kontinuitet i träningen. Under hösten kom väggen emot.

– På väg tillbaka från en smäll kommer det några slag i ansiktet. Det är inte en rak väg till toppen, i höstas blev det svårare och jag hade det jobbigt mentalt. Men jag har fått hjälp och använt mycket av tiden till att få stöd.

– Jag har många goda människor omkring mig, både vänner och familj. För mig har det mest handlat om att hitta tiden, säger hon.

Fossesholm säger också att hon tidigare tävlat trots att hon inte känt sig redo och det är misstag som hon inte vill göra om. Hon ber också om förståelse den dagen hon väljer att tävla igen.

– Det finns experter som har åsikter om det mesta. Jag hoppas att både medier och andra är snälla och har tålamod med mig. Att jag inte blir slaktad om allt inte går perfekt då jag kommer tillbaka, säger hon.