Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Novago läggs ner – också Raseborg drar sig ur samarbetet

Novago
Bildtext Alla kommuner i Västnyland har redan sagt upp sina avtal med Novago.
Bild: Yle/Minna Almark

Det kommunalt samägda aktiebolaget Novago Företagsutveckling läggs ned.

Stadsstyrelsen i Raseborg föreslår att Novago likvideras i samband med den extrainsatta bolagsstämman i slutet av november.

Bolagets största ägare, Lojo stad, beslöt redan i våras att man inte förnyar samarbetet med Novago utan satsar i stället på företagsutveckling och sysselsättningstjänster i egen regi.

Alla kommuner i Västnyland har redan sagt upp det avtal som löper ut vid årsskiftet.

Orsaken till ägarkommunernas missnöje är i första hand att Novago kostar för mycket.

Planer på ett nytt regionalt utvecklingsbolag

På Novago Företagsutveckling har man jobbat med att få fram ett nytt avtal med kommunerna, men nu tänker bolagets näststörsta ägare, Raseborg, inte heller fortsätta samarbetet med Novago.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt måndagen 20.11 också att man inleder samarbetsförhandlingar med Novago och de andra ägarkommunerna.

Vidare ska man börja förhandla om och bilda ett nytt regionalt utvecklingsbolag som kunde köra igång under 2024.

Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå har tillsammans med Västra Nylands handelskammare ansökt om extern finansiering till ett nytt utvecklingsbolag.

I januari 2025 överförs också företagstjänsterna från bland annat Arbets- och näringsbyråerna samt Närings-, trafik-, och miljöcentralen till kommunerna i samband med sysselsättningsreformen i januari 2025.

Företagsrådgivningstjänster planeras att ges av Raseborgs stad som ansvarskommun till Raseborg, Hangö och Ingå från och med början av 2025, av Lojo stad till Lojo och Högfors och eventuellt av Vichtis kommun till Sjundeå.

Diskussion om artikeln