Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Zombieparasit som får möss att bli mindre rädda för katter kan drabba gravida och äldre

Toxoplasma gondii hos katter smittar lätt till människor - Spela upp på Arenan

De är fascinerande, dessa mjuka köttätare. Men katter som rör sig fritt i naturen kan bära på parasiten Toxoplasma gondii. Parasiten förökar sig nämligen i katters matsmältningsorgan.

Med sin avföring utsöndrar katterna oocystor (mikroskopiska celler) som överlever i marken i mer än ett år. Toxoplasma påträffas allmänt också hos växtätande mellanvärdar.

Människan kan även få toxoplasmos smitta via grönsaker eller mark som kontaminerats med avföring från en katt.

Man kan också smittas genom att äta otillräckligt upphettat kött som innehåller vävnadscystor.

– Den som inte är gravid behöver inte akta sig för smitta, men den som redan är gravid ska vara försiktig. Om man får sin första smitta när man är gravid kan det leda till fosterskador eller i värsta fall till missfall, säger Anu Näreaho, äldre universitetslektor i veterinärmedicinsk parasitologi.

Anu Näreaho, ELT, dosentti Eläinlääketieteellinen parasitologia
Bildtext Anu Näreaho, äldre universitetslektor i veterinärmedicinsk parasitologi vill inte skapa rädsla för katter.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

”Betydande hälsokonsekvenser senare i livet”

Nu har en ny studie från University of Colorado undersökt 601 personer över 65 år i Spanien och Portugal. De fann att 67 procent av dem hade antikroppar mot Toxoplasma gondii i blodet och därmed hade en latent infektion.

Av de som hade höga halter antikroppar, och som därmed drabbats av flera eller större infektioner, var betydligt fler personer ”sköra”, vilket visade sig som oavsiktlig viktminskning, trötthet, förlust av kognitiv skärpa och andra tecken på försämrad hälsa.

– Vi tänker ofta på Toxoplasma gondii-infektion som relativt symptomfri, men den här studien visar att den för vissa människor kan få betydande hälsokonsekvenser senare i livet, säger medförfattaren Christopher Lowry, professor vid University of Colorado.

Men enligt Näreaho visar inte den här studien ensam att orsaken är Toxoplasma gondii. Orsaken kan också ligga i en allmänt försämrad immunitet som beror på medicinering eller sjukdomar.

Kissa ja lelu hiiri
Bildtext Just den här musen är inte smittad.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

Zombieparasit som styr gnagare

Toxoplasma gondii är också känd för dess bisarra påverkan på möss.

För att öka möjligheterna att hamna i katters tarmar påverkar parasiten beteendet hos möss så att de tappar sin naturliga rädsla för katter och dessutom blir attraherade av kattkiss. Mössen blir därmed lätta byten för katter och parasiten hamnar i matsmältningsorganen där den kan föröka sig.

Men Toxoplasma gondii kan även överleva i människor och det har visat sig att cirka tolv procent av finländarna bär på smittan.

I vissa länder är så många som 65 procent smittade och många bär parasiten hela livet utan att veta om det. Den kapslar nämligen in sig i musklerna, hjärnan och andra organ.

De flesta får lätta symptom, men det finns dock studier som visar samband där psykiska sjukdomar, som schizofreni, depression och ångestsyndrom är vanligare hos personer som är bärare av toxoplasma.

Det finns också studier som pekar på att det kan påverka hur utåtriktat, aggressivt eller risktagande en individ beter sig.