Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsminister om de maffialiknande gängen: ”Finland har intresse i att kriminaliteten inte tar sig in i landet”

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson står med en tulltjänsteman inne i en hall.
Bildtext Ulf Kristersson besökte tullen i Göteborg tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson på tisdagen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

De svenska gängen omsätter mer än tre gånger så mycket pengar som landets polis. Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger att gängens framfart göder misstron i samhället.

En kall vind blåser in över Sveriges största hamn i Göteborg. Här står containrar lastade på varandra i långa rader med varor som skeppats hit från jordens alla hörn.

Också gängen använder hamnen. Hit skeppas narkotika och vapen som används i de uppmärksammade dödsskjutningarna i landet.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson klappar knarkhunden Benny på huvudet. För hundarna som arbetar i hamnen är det svårare att lukta sig fram till vapen än till droger, men nosarna arbetar intensivt för att stoppa gängens framfart.

Ulf Kristersson ser på en hund som biter i en kamera.
Bildtext Jaktlabradoren Benny är en av tullens knarkhundar. Husse Lars-Erik (t.v.) har gjort flera beslag med hunden.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Statsministern besöker hamnen för att bekanta sig med tullens verksamhet tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson.

– Hittills i år har narkotika motsvarande 7,8 miljarder kronor (knappt 700 miljoner euro) beslagtagits som annars skulle finnas ute i gängens kriminella ekonomi, säger statsminister Kristersson på en pressträff i tullens lokaler.

Sverige ett transitland för droger

Mycket tyder på att Sverige blivit ett transitland för droger vidare till Europa. Speciellt hamnen i Helsingborg har lyfts som en potentiell transithamn, efter enorma beslag tidigare i år.

Orsaken till att gäng använder Sverige som transitland kan vara att kontrollfrekvensen är låg i vissa hamnar. Men Ulf Kristersson vill inte säga att tullen misslyckats i sitt jobb.

– Det skulle jag inte säga. Sverige är långt ifrån det enda landet där det förs in droger, det unika med Sverige är att det här är en viktig del i att finansiera riktigt grov dödlig kriminalitet och där har vi misslyckats under en mycket lång tid, säger Ulf Kristersson till Svenska Yle.

En hund letar efter droger under en bil. Bredvid står Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.
Bildtext På tullen i Göteborg har man gjort flera beslag, men de stora beslagen av kokain har gjorts i Helsingborg.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Stort problem med bedrägerier

Men droger uppgör endast en del av gängens ekonomi. Polisen uppskattar att den kriminella ekonomin omsätter upp till 150 miljarder kronor per år. Det är mer än tre gånger så mycket som den svenska polisens budget nästa år.

Pengarna får de kriminella från bedrägerier, välfärdsbrott och narkotika.

Polisen varnar för att gängen tar sig in på den legala arenan, exempelvis genom att man startar bolag som man senare försätter i konkurs då man slutar betala skatt och skulder.

– All ekonomi som göder gängen är farlig och det ska stoppas. Därför lägger vi lika mycket tonvikt på bedrägeribrott och på välfärdsbrottslighet, säger Kristersson.

Ulf Kristersson står med en tulltjänsteman inne i en hall.
Bildtext Sveriges regering vill se en lag som förbjuder utförsel av stöldgods från landet och ökade möjligheter för tullen att beväpna sig.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Polisen säger att gängens intåg på den legala marknaden har lett till en ny subkultur där laglydiga aktörer ser sig tvungna att begå olagligheter för att hållas flytande.

Om en affär som drivs av gängen kan sälja varor billigt kan en närliggande affär också tvingas dra ner sina priser genom att exempelvis undvika att betala skatt.

Maffialiknande verksamhet

Gängens tentakler sträcker sig nu allt längre in i det svenska systemet. Som Svenska Yle tidigare rapporterat har kriminella bland annat startat egna vårdcentraler, infiltrerat banker, skattekontor och till och med domstolar.

Ett färskt exempel är en åklagare på en domstol som misstänks ha läckt material till ett gäng så att de hela tiden vetat vad polisens nästa drag ska vara.

Större ekonomiska muskler leder till större möjligheter att påverka systemet.

Ulf Kristersson tittar in i kameran på håll. Runtomkring honom en del människor.
Bildtext Den svenska statsministern träffar kollegan Petteri Orpo i Helsingfors den 27 november tillsammans med landets utrikesminister och försvarsminister.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Ulf Kristersson säger att många liknar detta med maffialiknande verksamhet.

– Det här är farligt på riktigt. När kriminaliteten tar sig in i verksamheter som de allra flesta människor är vana att lita på, då göder det misstron i samhället, säger Kristersson och räknar upp olika åtgärder som regeringen presenterat.

Det handlar om att tillåta anonyma vittnesmål, visitationszoner och bryta sekretess mellan myndigheter.

Den 27 november kommer Ulf Kristersson att träffa statsminister Petteri Orpo i Helsingfors. Enligt Kristersson kommer man då att lyfta frågor som berör gängens framfart i samhället.

– Finland har ett stort intresse i att den här kriminaliteten inte tar sig in i Finland, säger Kristersson.

Gängen i Sverige infiltrerar domstolar och hälsovård – och blir ett hot mot demokratin

16:01