Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför är det så vanligt att män trakasserar kvinnor? Vi frågade en forskare

Isabella Biorac Haaja ger svaret på frågan. - Spela upp på Arenan

Aku Hirviniemi har varit i rubrikerna på sistone efter att ha skickat olämpliga sexuella meddelanden till kvinnor. Som kvinna är det inte ovanligt att vara med om liknande – nästan alla kvinnor i Finland har upplevt sexuellt ofredande.

– Det är ett mångfacetterat fenomen där många faktorer spelar in, men i forskning pratar man om en våldtäktskultur som berättigar sexuella trakasserier i vårt samhälle, säger Satu Venäläinen. Hon forskar i socialpsykologi med fokus på kön och sexuella trakasserier vid Helsingfors universitet.

Kulturella mönster och normer i samhället utgår från att män är sexuellt intresserade av kvinnor. En del män tänker att kvinnor ibland säger nej trots att de inte menar det – vilket är något som syns i till exempel filmer och tv-serier.

– Individen lär sig av samhället och kulturen omkring hen. Bland annat av ens egna erfarenheter, uppväxten, också sexualundervisningen i skolan, samt alla mänskliga förhållanden man har. Om den egna kompisgruppen pratar nedvärderande om kvinnor kan det påverka ens egna tankesätt, säger Venäläinen.

Kvinnor objektifieras också starkt i samhället och målas upp som sexuella objekt för män, vilket bidrar till en kultur som accepterar sexuellt ofredande, tillägger hon.

Varför känner alla någon som blivit sexuellt ofredad, men nästan ingen känner någon som sexuellt ofredar?

– Det hänger ihop med skam, men män ser nödvändigtvis inte heller på sexuella trakasserier på samma sätt som kvinnor. Därför kan något upplevas som ofredande av en kvinna, samtidigt som mannen tänker att det var en oskyldig handling.

I videon förklarar Isabella hur jägarmentaliteten är kopplad till sexuella trakasserier och om metoo-kampanjerna alls ledde till någon förändring.

Vad har du lärt dig är ”okej” att göra och att stå ut med – som du kanske senare insett att är opassande? Berätta i kommentarerna.

Diskussion om artikeln