Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Det finns ingen anledning att fortsätta vara kompis med sitt ex om man inte har barn ihop”

Leende man sitter på en café och ser på en kvinna som sitter i profil mot kameran
Bild: YURI ARCURS

Vi fick nyligen brev av en lyssnare som kände sig lite konfunderad över sin partners relation till sin ex-fru.

Partnern och exet hörs dagligen, går ut och äter och ställer upp för varandra. Några gemensamma barn finns inte. Är det här normalt? Överreagerar den nya flickvännen när hon känner sig obekväm?

Vi bad om publikens åsikter i frågan, och här gick synpunkterna verkligen isär.

En del av er tycker det hela verkar skumt

Varför gjorde ex-makarna överhuvudtaget slut om de fortfarande trivs så bra att de vill umgås dagligen?

Andra ser inga problem alls. Om den romantiska kärleken har slocknat men en stark vänskap ännu finns kvar är det ju ogint att som ny partner komma in och förstöra.

I fall där ex-makarna har gemensamma barn är det förstås bra att relationen mellan föräldrarna fortsätter att vara vänskaplig. Men som signaturen Adina skriver ”Det bästa brukar vara att samarbeta kring barnen möjligast väl och låta resten höra till det förflutna.”

Inte heller Norrena och Frantz är överens på den här punkten. Den ena tror att kärlek kan övergå i en vänskap som inte behöver konkurrera med nya relationer. Den andra tycker att ett ex är ett ex och därmed ska hållas på avstånd. Vem som tycker vad hör du i podden. Här nedan publicerarar vi några av veckans brev.

Bästis med exet - yay eller nånej!

34:41

Han kanske inte är det rätta om han inte är villig att släppa exet

Den man umgås med har man en relation till. Prioriterar han sitt ex så mycket att det känns obekvämt för dig, så är han kanske inte den rätta. Men om det går att diskutera saken och bli respekterad så finns det hopp.

Om han vill att du ska ha det bra med honom så prioriterar han dig, lyssnar på dig och ändrar sitt beteende så att du skall kunna lita på honom och inte behöva grubbla.

katten på bordet 58

Fint att ex kan vara vänner!

Varför är vi besatta av att klippa alla band till vårt förflutna? Om två parter som separerat klarar av att umgås och får utbyte av att vara vänner, bra för dom! Det är att föredra framom att dom inte kommer överens och har barn ihop, tex.

Vem har nu inte någon i bekantskapskretsen vars tillvaro förpestas av bittra ex-partner. Det kan vara förödande för relationen i värsta fall.

Henrika, 38

Samarbeta kring barnen, lägg av med resten

Jag ser ingen orsak till att ha en tät relation till sitt ex ifall man inte har barn ihop. Inte ens med barn måste den vara speciellt tät. Huvudsaken att den fungerar och är tillräckligt bra för att barnen ska må bra.

I ert exempel hade jag bett mannen avsluta vänskapen med exet och acceptera att det kapitlet är förbi.

Har mycket erfarenhet av olika expartner och nyfamilj i olika upplagor. Det bästa brukar vara att samarbeta kring barnen möjligast väl och låta resten höra till det förflutna.

Adina 49

Prioritera rätt, så behöver det inte bli problematiskt

Jag tycker att så länge man inte håller något hemligt för sin nya partner, och prioriterar rätt (enligt mig: barn först, sedan nuvarande partner och sedan expartnern) så är det väl egentligen inget problem.

Tror dock det kan vara bra om man har tät kontakt med ett ex att man också tar med nya partnern ibland om hen vill, så att alla får träffas och partnern inte känner sej utstängd.

Sambo 32

Idealet - att kunna prata glatt med exet när man råkar ses

Min sambo är vän med sitt ex på så vis att de pratar glatt om de råkar ses. De har gemensamma vänner, så det händer ibland. Det är ändå inte så att de skulle träffas på tumanhand, det skulle nog kännas lite konstigt.

Å andra sidan tror jag att jag skulle föredra det framför den relation jag har till mina ex. Jag fasar för att behöva träffa dem, eftersom det antingen blir stelt eller bråk. Det är ju inte heller bra, eftersom det säkert ger en långsint och negativ bild till min nuvarande, fastän han aldrig skulle säga något.

25+ kvinna och ex