Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Budgetförslag: Sjukhusen i Ekenäs och Borgå får en miljon för kompetenscentrum som ska garantera vård på två språk

Uppdaterad 23.11.2023 15:31.
Raseborgs sjukhus exteriör.
Bildtext Raseborgs sjukhus i Ekenäs och sjukhuset i Borgå ska garantera att det finns tvåspråkig vård i hela landet. Arkivbild.
Bild: Maria Wasström/Yle

Det finns nu en miljon euro i ett budgetförslag för att grunda nätverksbaserade kompetenscenter till sjukhusen i Borgå och Raseborg.

Regeringen har i dag (23.11) publicerat sitt kompletterande budgetförslag för 2024. I den finns resurser för att grunda nätverksbaserade kompetenscenter för språkliga rättigheter till sjukhuset i Borgå och Raseborgs sjukhus i Ekenäs.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson och riksdagsledamot Henrik Wickström säger i ett pressmeddelande att de är glada för att finansieringen för att skapa ett kompetenscentrum i anslutning till Borgå och Raseborgs sjukhus finns med i budgetförslaget.

Summan delas jämnt mellan sjukhusen

Totalt reserveras en miljon euro för det här nästa år.

Det är meningen att summan ska delas jämnt mellan Borgå och Ekenäs. Det finns ännu inget konkret förslag på hur arbetet med att trygga vård på svenska ska se ut i kompetenscentrumen, men Henrik Wickström vill att de ska finnas i sjukhusen.

Henrik Wickström tror inte att förslaget med en miljon euro för sjukhusen i Ekenäs och Borgå kommer att stöta på patrull. Han menar att regeringspartierna är eniga om att projektet ska genomföras.

”I regeringsprogrammet ville man lyfta fram betydelsen av våra regionsjukhus i Nyland. Det är en stark signal för den tvåspråkiga vården i hela Nyland. Det är fint att vi nu får resurser för detta arbete”, säger Andersson och Wickström.

Otto Andersson och Henrik Wickström framhåller också att alla vårdkedjor ska fungera på två språk i hela landet.

Tidsbundet projekt

Arbetet med att utveckla kompetenscentrumen har inletts och projektet är tidsbegränsat till 2027.

Arbetsgruppen består av tjänsteinnehavare från social- och hälsovårdsministeriet, HUS-sammanslutningen, Västra Nylands välfärdsområde och Östra Nylands välfärdsområde.

Artikeln uppdaterades 23.11 klockan 15.30 med uppgifter om att projektet är tidsbundet, att summan delas jämnt mellan sjukhusen och att Wickström säger att regeringspartierna är eniga om finansieringen.

Diskussion om artikeln