Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäskocken gör desserter i världsklass men gillar inte sötsaker: ”Kompisarna äter det jag lagar”

En ung kock tar verktyg från en hylla i ett kök. Hon är i profil.
Bildtext Kocken Mia-Maria Tschernij vill servera dig den bästa efterrätten du har ätit.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Det var egentligen aldrig meningen att Mia-Maria Tschernij skulle bli kock. De facto tvekade hon in i det sista om köket var platsen för henne. Än mindre skulle hon bli dessertkock – hon tycker ju inte ens om efterätter.

Ändå tävlar hon i februari tillsammans med Finlands främsta kockar i kock-OS i Tyskland.

– Jag funderade till och med ännu medan jag studerade om jag skulle bli servitör istället, avslöjar hon.

Det finska kocklandslaget övar 2023.
Bildtext I februari sätts Tschernijs kunskap på prov då hon tävlar för första gången tillsammans med Finlands kocklandslag. Det var några kolleger som såg vad hon gick för och föreslog att hon skulle söka till landslaget.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Köket har ändå visat sig vara rätt plats för den unga Ekenäskocken.

– Jag trivs där och hur vi jobbar tillsammans som ett team. Arbetskollegerna blir som en familj, berättar hon.

Finlands kocklandslag

I dag är kockandet mer än ett yrke för Tschernij.

– Jag är så passionerad över det jag gör, jag vill att det ska bli perfekt. Mina händer nästan skakar då jag gör en dessert, och det är den bästa känslan jag vet, beskriver hon.

Vacker dessert med jordgubbar, hallon och vita blommor.
Bildtext Mia-Marias Tschernijs desserter är små konstverk.
Bild: Mia-Maria Tschnernij

Även om Tschernij nästan drivit sig själv till bristningsgränsen i jakten på den perfekta desserten, är det ändå värt det, menar hon.

– När man brinner för sitt arbete är det svårt att se då gränsen kommer emot, konstaterar hon.

Det gäller att vara uppmärksam när arbetstimmarna går ut över nattsömnen.

– Jag har faktiskt några vänner som blivit utbrända, berättar hon.

Det är svårt om någon säger att den är ”helt ok”. Det är inte det jag strävar efter, utan det ska vara det bästa du har ätit

Dessertkock Mia-Maria Tschernij
En gul, detaljerad dessert med mocka och glass intill.
Bildtext Tschernij strävar efter att hennes desserter ska ge något utöver själva smakupplevelsen. De får gärna väcka barndomsminnen eller skapa andra associationer. Hon leker därför med ovanligare smaker så som rooibos och syren till exempel.
Bild: Mia-Maria Tschnernij

När ambitionen är så hög som hos Tschernij kan det vara ett hårt slag om desserten inte har önskad effekt.

– Ibland tar jag det lite väl personligt. Om jag har satt väldigt mycket själ och hjärta i desserten är det svårt om någon säger att den är ”helt ok”. Det är inte det jag strävar efter, utan det ska vara det bästa du har ätit, säger hon.

Precis som kockyrket inte ursprungligen fanns med på listan över Tschernijs drömyrken, så såg hon det inte heller som sitt kall att bli pastry chef, alltså dessertkock. Det var inte förrän hon efter sina studier fick anställning på en restaurang i Ekenäs som tanken väcktes till liv.

– De hade sett mina bilder på Instagram innan jag började jobba där. Då ville de att jag skulle börja laga mina desserter där också.

Överraskande nog är Tschernij ingen vän av efterrätter.

– Det roliga är att jag inte själv tycker om desserter. Jag brukar inte äta desserter, berättar hon.

En dessert med pajbotten och rösa fyllning och bär.
Bildtext Mia-Maria Tschernij hoppas att hennes efterrätter kan väcka goda minnen hos dem som äter dem.
Bild: Mia-Maria Tschernij

Orsaken att Tschernij trots allt föll för vad hon kallar måltidens krona, alltså efterrätter, var det visuella.

Redan som barn fascinerades hon av det vackra och riktade gärna kameralinsen mot till exempel tilltalande maträtter. Efter sin kockutbildning underhöll hon sig med att skapa tjusiga desserter för att fotografera dem och lägga ut bilderna på sociala medier.

– Jag började laga desserter hemma men jag åt dem aldrig. Jag lagade dem bara för att de var fina, så tog jag foton på dem, minns hon.

Det gjorde henne extra populär bland kompisarna, som fick åtnjuta kreationerna efter att Tschernij fotograferat klart.

Ett glansigt, grönt bakverk format som ett päron.
Bildtext Det visuella spelar en stor roll även om smaken är det viktigaste, menar Mia-Maria Tschernij.
Bild: Mia-Maria Tschnernij

Även om Tschernij numera främst utgår ifrån smaken då hon planerar desserter så råder det ingen tvekan om att det visuella fortfarande spelar en stor roll i hennes hantverk. Det känns nästan syndigt att sätta skeden i de minutiöst planerade och upplagda mästerverken.

Mia-Maria Tschernij - dessertkocken som inte äter efterrätter - Spela upp på Arenan

Mia-Marias recept på julig vitchokladsnamelaka