Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skidspåret redan öppet i Söderkulla medan man väntar på nysnö i Lovisa

Ett belyst skidspår
Bildtext Inom en vecka torde skidspåren i Kokon var färdiga. Arkivbild.
Bild: Lone Widestam / Yle

Kommunernas idrottstjänster har bråda dagar med att dra upp skidspår och spola skridskoplaner. Det kalla vädret ger goda möjligheter att skida i åtminstone Sibbo och Borgå.

Under veckan har idrottstjänsterna i Sibbo lyckats skapa 350 meter skidspår vid Söderkulla skidstadion.

– Jag följer med termometern och de lovar att det ska sjunka så förhoppningsvis kommer jag igång ikväll igen. Det ska helst vara -2,5 grader annars blir snön för våt, säger idrottsplatskoordinator Antti Nousiainen.

I Nickby har bottnen packats i väntan på natursnö, så fokus ligger på spåren i kommunens södra del.

– Vi har två snökanoner i användning så förhoppningsvis blir spåret på 1,2 kilometer klart nästa vecka, säger Nousiainen.

Meteorologen förutspår kyla så det räcker under veckoslutet, men bara lätt snöfall. Det ger samtidigt goda möjligheter för kommunens idrottsplatsskötare och byaföreningar att dra fram vattenslangarna för att spola planer och rinkar.

– Vi har ingen isplan klar ännu, bara i ishallen. Men under veckoslutet och senast under måndagen borde vi ha fått spolat rinkarna i Söderkulla, Tallmo och Nickby, säger Nousiainen.

Väderprognosen visar dessutom att temperaturen håller sig på minussidan ett par veckor framöver.

Mer information om skidspår samt skridskoplaner och rinkar finns på kommunens webbplats samt i sociala medier.

Bandtraktor plogar snö för skidspår.
Bildtext Idrottsplatsskötare Bjarne Ståhl arbetar med skidspåren i Söderkulla varje år. Arkivbild.
Bild: YLE / Leo Gammals

Skidspåren i Kokon under arbete

Om den nuvarande väderleksprognosen stämmer börjar idrottsplatsskötare i Borgå täcka förstasnöspåret i Kokon med snö fredagen 24 november.

– Efter fem–sex dagar så har vi säkert tillräckligt med snö och färdiga spår i Kokon, säger idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen.

Siktet är inställt att skjuta snö på fredag kväll då temperaturen ska sjunka till cirka fyra–fem minusgrader. Med hjälp av snökanoner täcks förstasnöspåret med ett snölager på 70–90 cm, som tål vinterns vädervariationer.

– Vi börjar med förstasnöspåret som är allt som allt ungefär två kilometer. Vi borde få ett en kilometer långt spår efter fyra–fem dagar, säger Liitiäinen.

När det gäller skidspår med natursnö är bottnen bra, men saknar tillsvidare tillräckligt med snö. Det krävs cirka 20–30 centimeter mera snö innan de kan öppnas.

Information om när skidspåren är öppna för allmänheten publiceras på stadens webbplats.

På Borgå stads webbplats varnas det för att röra sig i närheten av snökanonerna, då det finns både högtrycksvattenledningar och elledningar som kan orsaka stor skada om de av någon anledning fallerar.

– Själva kanonen är en kanon och det kan lossna isbitar och andra partiklar så det är absolut förbjudet att gå framför den, säger Liitiäinen.

Natursnö krävs för skidspår i Lovisa

I Lovisa är staden helt beroende av natursnö, vilket betyder att det inte finns öppna skidspår för allmänheten riktigt ännu.

– Det finns inga färdiga skidspår, bottnen är cirka 10 centimeter tjock och packad, men det krävs nog åtminstone 10 centimeter till för att börja dra hållbara spår, säger planmästare Janne Pekkola.

Pekkola har redan sett enstaka entusiaster i spåren men betonar att man åker skidor på egen risk om det finns sand och skräp på bottnen.

Pekkola hoppas att arbetet med skidspåren kan fortsätta under nästa vecka, men att det beror på hur mycket snö det kommer.

– Snökvaliteten inverkar också för om det kommer pudersnö så blåser den genast bort. Vi behöver våtare snö som packar sig bra, säger Pekkola.

Pekkola uppmanar till god etikett när man rör sig på friluftslederna. Om snön är tunn i spåren förstörs de lättare av människor och djur än om den är välpackad.

– Jag skulle rekommendera gång- och cykelleder för dem som promenader och rastar sina hundar, fast jag förstår att många vill vara ute på upplysta leder i skogen också. Man ska försöka undvika att gå i spåren, säger Pekkola.

Han varnar särskilt för att åka pulka eller rasta hundar vid ställen där skidåkare är skymda och kan komma i hög hastighet nedför backar.

Centralidrottsplanen i Borgå vintern 2020
Bildtext Minusgrader i flera dygn innebär is på skridskoplanerna. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

I likhet med kollegerna i Sibbo tar man vara på det kalla vädret och ska spruta vatten på planer och i rinkar under veckslutet.

– Hur snabbt vi får till en bra och slät is beror också på hur kall asfalten är undertill.

Skridskoplaner och rinkar runt om i Lovisa sprutas i samarbete med frivilliga, och avsikten är att planer i bland annat centrum, Tessjö, Forsby, Valkom och Isnäs blir klara inom de närmaste veckorna.

Pekkola önskar att staden på lång sikt kunde hitta andra källor för det vatten som sprutas på planerna.

– Det är i praktiken dricksvatten så det är lite synd att slösa bort det.

Bäst information om skidspårens skick i Lovisa ger tjänsten Latutilanne och via stadens webbplats får du veta mer om skridskoplaner och annan vinteraktivitet.

Diskussion om artikeln