Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Behöver inte vara stora saker om du vill hjälpa” – välgörenhetsorganisation hoppas på gåvor trots att också de som brukar ge har det knapert

Kvinna med glasögon tittar rakt in i kameran.
Bildtext Sanna Bondas ställer upp som volontär för organisationen Hope. Hon får mycket tillbaka när hon hjälper barnfamiljer.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Höjda priser och ökad arbetslöshet syns hos välgörenhetsorganisationerna. På Hope i Vasa hoppas man kunna skapa julstämning till 200 familjer trots det kärva läget.

Inne i den lilla lokalen på Handelsesplanaden 35 står rader med hyllor fulla med kläder, böcker och skridskor. Än har människors vilja att hjälpa varit på samma nivå som tidigare, men visst är man fundersam inför årets julinsamling.

Sanna Bondas har i flera år jobbat som frivillig för Hope Vasa. Organisationen stöder barnfamiljer med kläder och andra tillbehör till barn, från 0 till 18 år gamla.

– Jag vill hjälpa barnfamiljer, barn och unga. Jag får också ganska mycket tillbaka. Det viktigaste tycker jag är att du är viktig, du gör viktiga saker och det hjälper andra, säger Sanna Bondas.

Sanna Bondas tipsar vad du kan ge till julinsamlingar om det är så att du har det själv lite knapert i år men ändå vill ge något. - Spela upp på Arenan

Har inte kapacitet att ta emot fler familjer

När vi tar kontakt med Hope Vasa gör vi det per mejl. Vi får genast ett automatiskt svar som förkortat säger att de inte kan ta emot fler kundfamiljer i år. Så gör de varje år i mitten av november för att hinna packa alla kassar och julpåsar innan julen kommer emot. Hope Vasa har nämligen inga anställda utan allt snurrar tack vare volontärer.

– Just nu har vi så många familjer och vi har många i kö. Under hösten har vi fått mer och mer mejl och ansökningar av familjer som behöver hjälp.

Är det fler än vanligt som behöver hjälp?

– Ja det är det. Om vi tänker på ifjol eller för två år sedan har vi fler kundfamiljer. Många har olika situationer och det är allt fler arbetslösa.

Det är inte bara kläder och skor som efterfrågas.

– Det är också hobbykostnader. Många frågar efter hjälp så att deras barn och unga har möjlighet att fortsätta med sin hobby. Just nu behöver vi till exempel mera skidor.

Behöver inte vara större än ett paket färgpennor

Förutom de klädpåsar familjerna får från Hope får de något extra till jul som ska hjälpa familjerna skapa julstämning.

– Vi ser det varje år, våra familjer har inte råd att ordna jul och julstämning med julmat och julklappar. Samtidigt frågar barnen och vill ha samma leksaker som deras kompisar har. Jag hoppas att vi får hjälp så att vi kan hjälpa våra familjer ha en trevlig jul.

Hyllor med använda kläder i ett lager för en välgörenhet.
Bildtext Inne i Hope Vasas lager dignar hyllorna av donerade kläder. Än har donationsviljan inte sinat, inte i alla fall här.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Under årets gång tar Hope vid ett antal tillfällen emot donationer. Men till julinsamlingen ordnas det på lite annorlunda sätt.

Den 30 november tar Hope emot donationer till julinsamlingen i sitt lager på Handelsesplanaden 35 och den 2 december i köpcentret Espen i centrum av Vasa. Det kan vara allt från leksaker till choklad, pepparkakor och kaffe.

Har ni märkt att också de som brukar ge saker till er skulle ha det ekonomiskt svårt och kanske inte kan hjälpa på samma sätt i år?

– Nej, inte ännu men vi får se när vi har julinsamling om folk kommer.

Om det är så att man inte har så mycket extra i år men ändå vill göra något eller ge något, vad skulle du ge för tips då?

– Det behöver inte vara något stort, till exempel färgpennor och papper eller ett litet kramdjur. Vi har också mobile pay så fem euro eller andra småsummor går om du vill hjälpa. Man behöver inte tänka att det ska vara stora saker eller stora donationer.

Formuläret är stängt.

Diskussion om artikeln