Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Man gick genom isen vid Storsandören i Jakobstad

En mansperson hade tur inte bara en utan två gånger ute på isen utanför Storsandören i Jakobstad på fredagen.

Mannen var på väg till sin sommarstuga då han gick genom isen i ett par repriser. Varje gång lyckades mannen själv ta sig upp tack vare att han var utrustad med isdubbar.

Att fallet överhuvudtaget kom till räddningsverkets kännedom beror på att en anställd vid Baltic Yachts såg mannen och larmade 112. Jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen vid Österbottens räddningsverk berättar att räddningsmanskapet hittade mannen då han var framme i sin stuga.

– Han var blöt och nerkyld, men behövde inte föras till sjukhus, säger Isomöttönen.

Isomöttönen varnar för att röra sig på isen just nu eftersom isens tjocklek varierar kraftigt från plats till plats.

Relaterat

Ingen isbro över Aura å denna vecka heller

I Åbo är isen i Aura å så tjock att stadsfärjan Föri inte längre kan köra, men vädret har varit så milt att det inte gått att bygga någon isbro över ån istället.

Och då temperaturerna fortsätter att vara över 0 grader går det inte att bygga någon isbro denna vecka heller. Det finns så mycket vatten på isen att konstruktionerna skulle frysa fast om staden satte ut bron nu.

Åbo stad vill vara säker på att vädret är tillräckligt kallt och att isen är tillräckligt tjock, för så fort isbron är på plats över ån brukar folk pröva isen i ån också.

– Att isbron är på plats betyder inte att det skulle vara säkert att gå på isen. Vi har kontrollerat att isen är tillräckligt tjock där isbron läggs ut, men på andra ställen är det svag is, säger ansvariga byggherren Antti Aalto vid Åbo stad.

Senast det fanns en isbro över Aura å i Åbo var år 2018.

Borgå stad varnar för en inofficiell vak i ån

Vid en räddningsstege i Borgå å, mellan Fredrika-båten och Alexandersgatans bro, har någon gjort en vak i isen.

Borgå stad varnar nu folk som rör sig på isen för vaken. Staden har spärrat av området med staket både på isen och på kajen.

Staden påminner att egna, omärkta vakar inte borde göras i ån eftersom det rör sig mycket folk på isen. Om det är nödvändigt att göra upp en vak ska den märkas ut ordentligt.

Snötäckt strandvass vid havet.

Sjöbevakningen: Håll dig borta från isen under julen

Isen är väldigt opålitlig just nu. Sjöbevakningen i sydvästra Finland uppmanar alla obehöriga att hålla sig borta från isen just nu.

Sju personer drunknade i november

Enligt preliminära uppgifter drunknade sju människor under november månad, uppger Finlands simundersvisnings- och livräddningsförbund.

Det är fem personer fler än samma tid i fjol.

Två av dem som drunknade i november föll genom isen. Ett dödsfall skedde i samband med sjötrafiken och en person drunknade under en simtur. Tre av dödsorsakerna är tillsvidare okända.

Förbundet påminner om att varken det kalla vädret eller datumet är garanti för att isen skulle hålla.

Man ska inte heller gå ensam ut på isen.

Källa: STT