Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nyfödda reagerar på modersmålet – språkigenkänning börjar i livmodern

Ung mamma som talar med sitt nyfödda barn.
Bildtext En nyfödd lystrar till sin mamma.
Bild: Mostphotos

Foster kan lära sig känna igen både röster och språk under graviditeten, vilket stöttar deras språkinlärning som spädbarn. Det visar hjärnforskning.

Spädbarn som är bara några dagar gamla reagerar annorlunda på sitt modersmål än på andra språk, eftersom de har börjat känna igen det egna språket redan innan de föddes.

Det har utländska forskare kommit fram till genom att analysera 33 spädbarns hjärnaktivitet och hur de reagerade på sagan Guldlock och de tre björnarna, på franska, engelska och spanska.

Studien publicerades tidigare den här månaden i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Samma princip tros också gälla för svenskspråkiga och finskspråkiga.

– Det är jätteviktigt att reagera på sitt modersmål. För bebisen behöver sina föräldrars hjälp och skydd. Och naturligtvis måste bebisen känna igen språket som talas i sin omgivning, samt sina föräldrar, kommenterar Eino Partanen som är hjärnforskare och universitetslektor vid Helsingfors universitet.

Inlärningen tros kunna börja cirka sju månader in i graviditeten.

Hjärnforskare Eino Partanen.
Bildtext Hjärnforskaren Eino Partanen har forskat i hur foster uppfattar ljud.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Också Partanen har i tidigare forskning kommit fram till att foster känner igen röster under graviditeten, men den forskningen hade inte fokus på specifika språk.

Blivande föräldrar behöver inte göra något annorlunda till följd av vad hjärnforskningen kommit fram till, men det är till nytta om fostret hör mer av sitt modersmål, så länge det inte går till överdrift.

– Vad det hjälper är att det byggs en gemenskap mellan bebisen och föräldrarna redan innan födseln. Och det hjälper på lång sikt. Och det kan ha en jättestor effekt till bebisens utveckling i framtiden.

Forskare har dessutom visat att spädbarn gråter olika på basis av vilket modersmål de har.

Spädbarn gråter olika – och läsandet är viktigt

På franska talar man med en stigande intonation och på tyska med en sjunkande intonation, och det avspeglar sig i gråten.

– Franska bebisar gråter med en stigande intonation. De har lärt sig sin modersmåls intonation och använder den informationen för att gråta på rätt sätt, säger Eino Partanen.

En pappa som läser en godnattsaga för sitt barn i en stor säng.
Bildtext Att läsa tillsammans utvecklar språkkunskapen.
Bild: MARIA_SBYTOVA

Ett större antal babyböcker i hushållet ökar också chansen för en bättre språkutveckling.

– Böcker gör ingenting av sig själv. Men om man har flera böcker menar det faktiskt att föräldrar läser tillsammans med bebisen eller barnet. Och det har en stor effekt, konstaterar Partanen.