Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hundratals barnfamiljer får hjälp året runt av frivilliga i föreningen Hope i Åbo: ”Vissa kunder börjar gråta då jag frågar hur de har det”

Kvinna står vid en hylla med en massa barnkläder.
Bildtext Maria Vesa sorterar donerade barnkläder vid Hope i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

I år har drygt 570 familjer och 1400 barn fått hjälp via föreningen Hope i Åbo. Kunderna som har det ekonomiskt svårt kommer från Åbo, skärgården och från Åbos kranskommuner.

Julen närmar sig och det är en tid som skapar mycket oro i vissa familjer. Om vardagen är svår att få ihop är det extra slitsamt att få ihop pengar till julmat och julklappar.

Också inför årets julfirande har många familjer därför möjlighet att få hjälp via föreningen Hope i Åbo.

En av föreningens frivilliga, finlandssvenska Åbobon Maria Vesa, ser hur behovet av stöd och hjälp ökar.

– Jag träffar olika mammor och brukar fråga hur de har det. Det händer att vissa börjar gråta för att det är så svårt att klara sig, säger Vesa.

Föreningen Hope hjälper året runt, men speciellt under veckorna före jul tar man emot mycket donationer av privatpersoner och företag. Donationerna blir julklappar till barnfamiljer som bett om hjälp av Hope.

Högar med chokladkalendrar.
Bildtext I ett av skåpen finns mängder av chokladkalendrar som har donerats till Hopes kunder.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Familjerna kan sedan hämta varsin julklapp och julkalender till barnen vid föreningens lokal i Nummisbacken.

Ändå kan Hope inte hjälpa alla familjer denna jul. Donationerna har inte ökat i samma takt som antalet familjer som behöver hjälp

– I år prioriterar vi nya familjer, säger Vesa.

Tungt att leva på små inkomster

Maria Vesa har jobbat som frivillig vid Hope sedan 2014 och har sett hur dålig ekonomi kan påverka familjer på många olika sätt.

– Jag har stött på kunder som har det så svårt ekonomiskt att de blivit passiva. De orkar inte be om hjälp eller stöd via staten på grund av byråkratin.

Hope i Åbo samarbetar också med företaget Arkea som tillreder skolmaten i Åbo. Arkeas överblivna skolmat doneras.

En lång rad med babykläder som hänger på klädhängare.
Bildtext Familjer kan bland annat hämta babykläder vid Hopes lokal i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Den här mathjälpen är något som mamman Minna i Åbo utnyttjar. Minna har det väldigt svårt ekonomiskt och framträder här endast med förnamn på grund av ärendets känsliga natur.

– Varje vardag kan jag hämta överbliven skolmat vid en Åboskola och det här är ett enormt tillskott i familjens kassa.

Hope kan också hjälpa barn att upprätthålla en hobby.

– Tack vare Hope kunde min 14-åriga son börja spela gitarr som han önskade. Han har nu en gitarr och har i tre år tagit gitarrlektioner vid medborgarinstitutet, säger en lycklig Minna.

Saker och kläder som Minnas familj inte längre behöver ger hon i sin tur tillbaka till Hope.

– Det här är inget som föreningen förutsätter, men jag vill själv ge någonting tillbaka och hjälpa andra, säger Minna.

Julklappsdonationer behövs också i år

Lördagen den 25 november 2023 börjar föreningen samla in julklappsdonationer på Hansatorget i Åbo. I december kommer många familjer sedan till Hopes lokal för att ta emot julklapparna som donerats till föreningen.

– Det är svårast att få donationer till tonåringar. Vi tar gärna emot presentkort till en klädaffär, biograf eller hamburgerrestaurang, säger Vesa.

Hope Turku är en politiskt och religiöst obunden förening som hjälper låginkomsttagare med barn under 18 år. Föreningen hjälper också familjer som har råkat ut för en plötslig kris, konkurs eller sjukdom.

Familjer som önskar få hjälp via Hope kan ta kontakt med föreningen genom att mejla eller ringa och berätta om sin situation.

Också Åbo svenska församling samlar in och donerar julklappar till barn via kampanjen ”Ge barnet en gåva”.

Maria Vesa sorterar jeans som hänger på hängare.
Bildtext En familj som får hjälp via Hope får besöka föreningens lokal med jämna mellanrum och kan fylla en shoppingkorg med kläder och annat, berättar Maria Vesa som är frivilligarbetare.
Bild: Linus Hoffman / Yle