Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska kungen vill förbjuda badkar

Från 2015
Kung Carl XVI Gustaf av Sverige.
Bildtext Kung Carl XVI Gustaf av Sverige.
Bild: EPA/REGIS DUVIGNAU

I en exklusiv intervju med Svenska Dagbladet berättar kung Carl XVI Gustaf om sina klimatval och om förväntningar inför klimatmötet i Paris. Där framgår att han skäms då han tvingas fylla ett badkar.

- Man skulle förbjuda alla badkar. Tänk vilken grej, säger kung Carl Gustaf till SvD.

Kungen berättar att han dagen före intervjun genomfört sin morgonrutin på ett ställe utan dusch och att han skämdes då han måste bada, eftersom det går åt så mycket färskvatten och energi då man fyller ett badkar. Han tillägger att uttalandet om att förbjuda badkar förstås är "litet skämtsamt"

- Men det ligger en sanning i det. De små detaljerna har enorm effekt.

Om en dryg vecka inleds FN:s klimatmöte i Paris och kung Carl Gustaf deltar vid invigningen av mötet. Han säger sig ha höga förväntningar inför mötet.

- Vi måste tänka att vi kommer att göra så bra ifrån oss som möjligt. Och det känns på något sätt i luften att vi klarar det här, säger han.

Kungen har ett livslångt intresse för natur och miljö. I intervjun med SvD framgår, bland annat, att han anser att kärnkraften nu gjort sitt och borde avvecklas.

Vad gäller kung Carl Gustafs egna klimatval framgår att han har en hybridbil, ofta äter vegetariskt och investerar i fonder med etiska innehav.

Diskussion om artikeln