Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Håll huvudet kallt men rören varma – expertens tips för att sköta vattenrören på vintern

Vacker blåaktig frost på ett fönster.
Bildtext Vacker frostbildning - men den vill man inte ha i sina vattenledningar.
Bild: All Over Press

Det bästa sättet att ta hand om vattenledningarna på vintern är att se till att de inte fryser. Men det är en konstart att hålla rören varma när temperaturen sjunker.

Vintern överraskar varje år, fast den envist dyker upp med jämna mellanrum. Många hushåll tampas med problem att hålla hemmen varma när det blir kallt, eller när temperaturen växlar mycket.

Också vattenledningarna påverkas av vädret – och det kanske man märker först när det är för sent.

– Om det inte kommer vatten ur kranen kan rören ha frusit till, säger Mikael Nystedt som är VVS-ingenjör i Lovisa.

Kolla temperaturen kring rören

Det är ofta enfamiljshus som får tampas med frusna rör. Till exempel kan förrådsutrymmen glömmas bort när man förbereder sig inför vintern.

– Det lönar sig att säkerställa att temperaturen kring rören alltid är lite ovanför plusstrecket. Finns rören i utrymmen där det kan bli minusgrader fryser de ganska snabbt och det är ofta där problemen kommer emot, säger Nystedt.

Om man har sådana knutar hemma som kan bli utsatta för kyla kan man installera värmeelement eller värmeslingor nära rören, och det lönar sig att göra innan kölden slår till.

Korroderade vattenledningar av koppar.
Bildtext Det spelar ingen roll om man har rör av koppar eller plast - inga vattenledningar mår bra av minusgrader.
Bild: Dani Branthin / Yle

Tina upp frusna rör själv? Lägg den tanken på is

Att själv försöka tina upp ett fruset rör med till exempel en hårtork kan hastigt slå slint och göra mera skada än nytta. I stället lönar det sig att kontakta ett proffs om rören fryser på, tycker Mikael Nystedt.

– Om man tinar upp rören i fel ordningsföljd kan det hända att röret spricker. När röret fryser har det ännu inte spruckit, men när det tinar upp så utvidgas det och då kan det spricka.

Antingen måste utrymmet som röret finns i eller själva röret vara uppvärmt, påminner han.

Om rören fryser på i höghus eller radhus ska man inte heller försöka fixa det själv, utan då är det på disponentens ansvar.

– Meddela så fort du märker att rören har frusit, men det är nog på disponentens eller fastighetsbolagets ansvar att sköta rören, säger Nystedt.

Kan också bli rörigt på sommarstugan

När sommaren går mot sitt slut är det vanligt att göra sommarstugan vinterfärdig.

I förebyggande syfte rekommenderar Mikael Nystedt att tömma vattenrören innan vintern.

– På sommarstugor finns det alltid en risk för att det blir korta eller långa elavbrott på vintern, och fast man har bäddat för att allt ska fungera så kan ett elavbrott stänga av värmen på stugan, och då fryser ju rören.

Vatten har frusit till is då det runnit ut från ett stuprör
Bildtext Det är bättre att isolera och värma rören innan köldknäppen, istället för att värma dem när de väl är frusna.
Bild: Mostphotos

Ventilationsluckor och luftvärmepumpar

Det kan också vara bra att hålla olika ventilationsluckor stängda, både på stugan och hemma, ifall det blir drag nära vattenrören.

– Om man har en sådan lucka hemma där det kommer frisk luft genom väggen utan att värmas upp kan det löna sig att stänga dem också, ifall den kalla luften kommer in nära ställen där det finns vattenledningar, säger Nystedt.

Luftvärmepumpar har köldmedium mellan husets inre och yttre sidor och är därför inte känsliga för köld. På utsidan rinner däremot en del vatten av, och har man inte avlett vattnet ordentligt kan det då bildas is kring själva pumpen.

– Men det är något man måste känna till när luftvärmepumpen installeras, att vattnet rinner bort och inte blir kvar vid huset, säger Mikael Nystedt.