Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tycker du om att diskutera på festen? Här är tre filosofiska icebreakers till julfesten!

Fyra leende personer vid ett matbord. De har vinglas i händerna och på bordet finns många stearinljus. I bakgrunden en hylla och ljusslingor.
Bildtext Är du en av dem som tycker att de bästa diskussionerna sker fram på småtimmarna? I podden Petter söker meningen med livet finns många tips på djupa diskussionsämnen.
Bild: Mostphotos

Klockan närmar sig ett på natten. På dansgolvet är det grymt ös, men du och några till sitter ännu kvar vid ett avdukat långbord involverade i ett livligt samtal om… Ja, vilka är de roligaste och bästa diskussionsämnena på festen?

Vare sig det är firmafest, sitz eller hemmafest och vare sig du känner dina bordsgrannar eller inte kan det vara kul att ha några filosofiska diskussionsöppnare i rockärmen.

Har du dessutom några intressanta följdfrågor på lager kan det bli en riktigt djup diskussion som i bästa fall aldrig kommer fram till något svar.

Man som har somnat på julfest
Bildtext Poddaren Petter Sandelin illustrerar känslan då du har slut på argument i festdiskussionen.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

I podden Petter söker meningen med livet som du hittar på Yle Arenan diskuterar Petter Sandelin med sina gäster kring livets stora frågor och där finns också många uppslag till diskussionsämnen.

Här är tre tips på icebreakers och följdfrågor från några av poddavsnitten!

Filosofisk icebreaker nr 1: Föreställ dig att du har en knapp som fördelar pengarna i världen jämnt mellan alla människor. Skulle du trycka på den?

Idealisterna i gänget kanske genast hojtar ett JA, det är ju ett ypperligt sätt att utrota fattigdomen. Skeptikerna är antagligen mer tveksamma.

Skulle vi bli giriga och på olika sätt försöka lägga vantarna på andras delar av kakan? Hur kommer vi människor att spendera pengarna, på vilket sätt skulle det bli annorlunda jämfört med idag?

Här kan du också ta in rättviseaspekten för att elda på diskussionen ytterligare: Om man trycker på knappen, är det då rättvist att man i länder med billigare prisnivå skulle få lika mycket som i länder där allt är dyrare?

En stor röd knapp och en hand på väg att trycka på knappen.
Bildtext Skulle du trycka på knappen?
Bild: Mostphotos

I podden Petter söker meningen med livet diskuterar Petter Sandelin den här frågan med sin gäst, ekonomen Svenne Holmgård.

Svenne avslöjar om han själv skulle trycka på knappen och berättar vad han tror skulle hända med världen ifall han trycker.

Svenne avslöjar också hur stor summa var och en skulle få om pengarna skulle fördelas jämnt mellan alla människor. Tror du att du personligen skulle gå ekonomiskt på plus eller på minus av att trycka på knappen? Och spelar det någon roll i valet mellan att trycka eller att inte trycka på knappen?

Vad skulle hända om alla hade lika mycket pengar?

32:10

Filosofisk icebreaker nr 2: Är du genomgod eller vågar du gräva i ditt inre för att se om ondskan finns där?

Är vi födda onda eller goda eller är det något vi blir när vi växer upp? Det är en klassisk fråga som det kan vara spännande att fundera ett extra varv på. Var gränsen går för att en människa ska anses vara ond?

Är det ondska att stjäla tio euro av fammo? Om du stjäl 1000 euro då, är det ondska? Eller är det först om du rånar en bank och dödar gisslan som det räknas som ondska?

Gula och blåa lok på en lokstation. I förgrunden flera rälsar och elledningar ovanför loken.
Bildtext Att planera tågtidtabeller är inte särskilt elakt, men om tågen forslar människor till ett koncentrationsläger räknas det som en ond handling. Är ondska alltid beroende av kontexten?
Bild: Mostphoto / Michael Erhardsson

I podden diskuterar Petter ondska med Michelle Jerkku som är psykolog. Bland annat kommer de in på nazismen i Hitlertyskland och funderar på vilken deras egen inställning skulle ha varit om de varit unga där och då.

Petter funderar att eftersom han är en pk-person som vill passa in, så kanske han hade varit nazist. Michelle tar funderingarna ett steg vidare.

– Det är en fråga vi alla borde ställa oss, inte för att fundera om vi är onda eller inte, utan för att fundera om det finns någon fråga som är aktuell idag där vi kan göra ett bättre val, säger Michelle Jerkku.

Finns det onda människor? Så här fungerar seriemördare, psykopater och toxiska chefer

36:07

Filosofisk icebreaker nr 3: Kan du leva utan att köpa saker?

Alldeles säkert kommer första följdfrågan på det här att vara: ”Alltså menar du utan att köpa någonting, inte ens mat?”

Tja, går det? Det finns ju bär i skogen och maten du redan har i skåpen räcker ju en viss tid. Kläder och prylar har du säkert så att det räcker redan. Men telefonen håller inte hur länge som helst, kan du leva utan? Och försäkringar, vågar du skippa dem?

Kanske du måste köpa en del, men skulle du kunna tänka dig att kraftigt minimera din konsumtion för att kunna jobba så lite som möjligt?

Maria Österåker berättar att hon har downshiftat och konsumerar så lite som möjligt för att kunna sätta så lite tid som möjligt på att tjäna pengar.

Hon ser det som ett etiskt dilemma att hon och hennes man hyllas då de gör något som vissa är tvungna att göra, det vill säga att leva så billigt som möjligt.

Maria Österåker framför en snöig bakgrund.
Bildtext Maria Österåker har utmanat sig själv genom att bestämma att hon inte får köpa mer än fem nyproducerade plagg per år, och där ingår också underkläder och strumpor. Hur många nyproducerade plagg skulle du klara dig med på ett år?
Bild: Petter Sandelin / Yle

– Det är två separata saker att leva extremt billigt för att man vill och att vara tvungen att leva extremt billigt för att man inte har någon annan möjlighet, säger Maria då hon besöker podden Petter söker meningen med livet.

I podden diskuterar Maria och Petter bland annat Petters habegär och hur Maria kommit över sitt eget habegär för att kunna njuta av andra saker som inte kräver konsumtion.

Kan man leva utan att köpa saker?

31:13

Har du tips på bra diskussionsämnen för festen? Skriv i kommentarerna nedan!

En kvinna skrattar och skålar vid ett julbord med sina vänner.
Bild: Mostphotos

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln