Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utan vatten och värme – kylan ställde till det för både S:t Olofsskolan och Cygnaeus daghem i Åbo på måndagen

En skolbyggnad längs med en gata i Åbo. Framför byggnaden står flera bilar parkerade. Skolan har fyra våningar.
Bildtext S:t Olofsskolan i Åbo fick stänga tidigare på måndagen på grund av frusna vattenrör.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

På måndagen var både S:t Olofsskolan och Cygnaeus daghem i Åbo tvungna att avbryta dagen tidigare än planerat. S:t Olofsskolan var utan vatten, och i Cygnaeus daghem hade värmen slutat fungera.

Då Benjamin Kroksjö, biträdande rektor vid S:t Olofsskolan i Åbo, kom till jobbet på måndagsmorgonen meddelade kökspersonalen att de inte har något vatten.

Efter lite detektivarbete framkom det att en söndrig säkring till värmeslingan för vattenrören på byggarbetsplatsen bredvid skolan hade lett till att rören hade frusit.

Förhoppningen var att få felet fixat under förmiddagen, men så blev det inte, och skolan stängde för dagen redan vid lunchtid.

– Vi såg till att alla fick mat och lärarna hämtade vatten från grannhuset Heideken så eleverna fick vatten att dricka. Men då varken eleverna eller personalen kunde använda toaletterna så tog vi beslutet att skicka hem eleverna.

Ingen större dramatik

De elever som inte kunde åka hem fick stanna kvar i skolan och skolan ordnade så att de fick använda toaletten i grannhuset.

Enligt Kroksjö har personalen, eleverna samt vårdnadshavarna tagit situationen med ro.

– Eleverna var på väldigt gott humör då de fick en lite kortare dag. Vårdnadshavarna som har varit i kontakt med oss har också varit väldigt förstående, så ärendet har skötts på ett bra sätt och alla har haft en bra dag trots utmaningarna, säger Kroksjö.

Nu finns en stor tilltro till att felet kommer att åtgärdas innan tisdag. Skoldagen på tisdag kommer att börja som normalt enligt schemat.

– Om felet inte har fixats kommer tisdagen troligtvis att se ut som måndagen. Skoldagen börjar, eleverna får mat och efter det får de åka hem, säger Kroksjö.

Också daghem i Åbo fick stänga på grund av kylan

Det var inte bara S:t Olofsskolan som på måndagen hade utmaningar med kylan. Också Cygnaeus daghem i Hallis i Åbo fick stänga tidigare. Orsaken var att värmen inte fungerade.

– På morgonen har man lagt märke till att det är kyligare än normalt i fastigheten, och man tillkallade då fastighetsskötaren som konstaterade att värmesystemet inte fungerar, säger Hanna Karlsson, områdeschef inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo.

Enligt Karlsson sjönk temperaturen till under nio grader, och man var tvungen att ta beslutet att skicka hem barnen. I fastigheten på Gregorius IX:s väg 12 verkar småbarnspedagogikenheter från det svenskspråkiga Cygnaeus daghem och förskola och från det finskspråkiga Räntämäen päiväkoti. I fastigheten finns fem svenskspråkiga och två finskspråkiga daghemsgrupper.

– Personalen ringde till vårdnadshavarna och kollade om de har möjlighet hämta hem sina barn, säger Karlsson.

De barn som inte kunde åka hem fick åka till fastigheten på Skolgatan 10.

På eftermiddagen blev det klart att värmesystemet kan fixas och att daghemsverksamheten kan fortsätta i lokalerna på Gregorius IX väg 12.

Diskussion om artikeln