Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En klimataktivist håller i ett plakat som föreställer ett jordklot med ögon och mun. Ögonen är ledsna och munnen pekar nedåt med en temperaturmätare i.
Bildtext Klimataktivist på FN:s senaste klimatkonferens år 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Därför blir klimatmötet COP28 det viktigaste på länge

FN:s klimatmöte COP28 ordnas i år i Dubai, och det ryktas om att det kommer att bli det viktigaste klimatmötet på länge.

Det kommer att vara första gången som Parisavtalet granskas i en översyn av hur avtalet har framskridit i sin helhet. EU vill höja energieffektiviteten, satsa på förnybar energi, och köra ner de fossila bränslena.

WWF:s klimatexpert Bernt Nordman säger att mötet och översynen är helt avgörande, vid nästa översyn om fem år kommer det nämligen vara för sent.

Inga närpoliser i Finlands mest segregerade förort – så här säger ex-polis om situationen i Kråkkärret i Åbo

Sju kilometer från Åbo centrum ligger Finlands mest internationella förort, Kråkkärret. Området har i åratal fått tampas med ryktet om sig som en farlig förort med många problem.

Kråkkärrets tidigare närpolis Vesa Jauhiainen vill gärna slå hål på det ryktet.

– Kråkkärret är mycket bättre än sitt rykte. Visst finns här många utmaningar. Men att det skulle vara en farlig stadsdel? Nejdå.

Natochefen vill inte tvinga Kiev att förhandla

Nato fortsätter betona stödet till Ukraina och vid alliansens högkvarter vill man inte se att bristen på avancemang vid fronten skulle tvinga Kiev till förhandlingsbordet.

– Det är Ukraina som avgör vad som är acceptabla sätt att avsluta kriget, konstaterar Natochef Jens Stoltenberg inför träffen med Natos utrikesministrar under tisdag och onsdag.

Förutom anfallskriget i Ukraina är också Ukrainas och Sveriges kamp för medlemskap på tapeten under de kommande dagarna.

Fler israeler och palestinier ska friges under förlängt eldupphör

Extremiströrelsen Hamas väntas frige 20 personer ur sin gisslan i dag och i morgon, uppger Qatar. I utbyte ska Israel frige 60 palestinier ur israeliska fängelser.

Fångutbytet är del av överenskommelsen om att förlänga eldupphöret på Gazaremsan med två dygn.

Följ med vår rapportering om kriget mellan Israel och Hamas.

Dagens väder

Vädret är mulet runtom i landet, och tidvisa snöfall kan inväntas runtom i landet. Kölden kommer däremot att avta under dagens lopp.

Temperaturen kommer att stiga till mellan -1 och -4 grader i landets södra del, medan det i resten av landet rör sig mellan -3 och -10 grader.

Till havs är det stormvarning vid Norra Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken.