Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals bärplockare kan ha utsatts för människohandel – förundersökning klar

Händer täckta i blåbärssaft. De gräver genom en stor låda med blåbär, för att plocka bort mängden blad och annat skräp som finns där.
Bildtext Två finländska bärföretag och ett thailändskt företag har blivit satta under polisens lupp.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Polisen har avslutat sin förundersökning gällande en större helhet av eventuella brottsfall. Samtliga gäller thailändska bärplockare i Finland som misstänks ha fallit offer för människohandel.

I den nyligen förundersöka människohandelsbrottshärvan misstänks thailändska bärplockare som jobbat i Finland ha fallit offer för människohandel åren 2020–2022. Polisen misstänker fem personer för brott.

Under förundersökningen undersökte Centralkriminalpolisen i samarbete med Gränsbevakningsväsendet, polisinrättningarna i Helsingfors, Lappland och Västra Nyland flera personer med kopplingar till två finländska bärföretag eller ett thailändskt företag.

Under förundersökningen fick polisen tag på cirka 170 målsäganden som hade varit i Finland för att plocka vilda bär. Polisen fortsätter försöka nå och förhöra målsägande i Thailand.

”Förundersökningen utvidgades under utredningen och slutligen blev detta en anmärkningsvärt stor helhet. Det finns över 2 000 eventuella målsäganden, största delen befinner sig i Thailand”, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Teemu Mäntyniemi vid Centralkriminalpolisen.

Han konstaterar att samarbetet med thailändska myndigheter har fungerat utmärkt. Människohandelsbrottshärvan har nu överlämnats till Norra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Misstankar om mutor

På basis av omständigheten som polisen upptäckte i början av utredningen har de börjat misstänka att ett regeringsråd vid Arbets- och näringsministeriet har tagit emot mutor.

”Centralkriminalpolisens förundersökning gällande grovt tagande av muta, brott mot tjänsteplikten och grovt givande av muta är nu färdig. I detta ärende har det funnits två misstänkta”, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Maria Vuorivirta.

Polisen har utrett vilka slags förmåner tjänstemännen bett om att få och hur det inverkat på myndighetsverksamheten och lagberedningen.

”Ärendet lämnas inom kort till riksåklagarens byrå för åtalsprövning”, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Maria Vuorivirta.