Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområdes nya telefontjänst ska hjälpa folk med utmaningar i vardagen: ”Man ringer aldrig fel om man ringer den här linjen”

Kvinna i kontorslandskap.
Bildtext Ann-Kristin Sundsten, chef för klient- och servicehandledningen vid Österbottens välfärdsområde, säger att det ska vara låg tröskel till den nya telefontjänsten.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Socialvårdens servicehandledning inom Österbottens välfärdsområde har en ny telefontjänst som ska ge folk information, handledning, vägledning om social service och sociala förmåner. Och ifall det behövs fördjupad socialvård ska man kunna få hjälp dit.

Omkring 35 samtal per dag har socialhandledarna fått ta emot sedan socialvårdens servicehandlednings nya telefontjänst lanserades förra onsdagen.

– Vi hoppas och tror att det här ska öka, berättar Ann-Kristin Sundsten, chef för klient- och servicehandledningen vid Österbottens välfärdsområde.

Tjänsten riktar sig främst till barn, unga, barnfamiljer och vuxna i arbetsför ålder. Tanken är att man ska ringa den för att få hjälp med utmaningar i vardagen.

– Egentligen kan man säga att man aldrig ringer fel om man ringer till den här linjen, man ringer alltid till rätt nummer, säger Sundsten.

Socialvårdens servicehandlednings telefontjänst

Telefonnummer: 06 218 9400

Öppen: Måndag till torsdag kl. 8–15 och fredag kl. 8–14

Som exempel säger Sundsten att man kan ringa om man har funderingar över sin boendesituation och sitt bostadsbidrag. Det kan gälla ekonomiska frågor eller om ens ork som förälder.

– Eller att man upplever att man behöver ett stöd i vardagen. Då kan man ringa till telefonnumret och prata med socialhandledare, socialvårdens yrkespersoner, som ger dig handledning och rådgivning och sen också kan förmedla ärendet vidare till den djupare socialvården om det behövs, säger Sundsten.

– Det behöver inte vara speciellt stora utmaningar eller stora svårigheter, utan det här är en förebyggande tjänst med låg tröskel. Man kan alltid ringa och fråga.

Förvirrande vart man skulle ringa när välfärdsområdet bildades

Liknande telefontjänster har funnits tidigare i kommunerna och sedan socialvården övergick till välfärdsområdet kan en del ha haft svårt att hitta rätt, tror Sundsten.

– När vi bildade Österbottens välfärdsområde blev allting väldigt stort och jag tror att det blev förvirrande för väldigt många att hitta i djungeln vart ska man ringa.

Men Sundsten säger att det finns fördelar nu när det finns ett tydligt telefonnummer man ska ringa, också jämfört med hur det var tidigare när socialvården var i kommunernas regi.

– Utmaningen har väl varit att socialarbetare och socialhandledare som har jobbat i kommunerna också gör annat jobb. De har klientmöten och åker på hembesök och är inte alltid tillgängliga att svara i telefon och de har kanske haft en timmes telefontid en eller två dagar i veckan. Det har varit utmaningar att nå fram.

Det behöver inte vara speciellt stora utmaningar eller stora svårigheter, utan det här är en förebyggande tjänst med låg tröskel. Man kan alltid ringa och fråga

När man har tagit mod till sig att våga ringa, vilket kan vara ett stort steg, och man fått råd om vart man kan vända sig. Hur säker kan man vara på att man får hjälp sedan? Köerna inom välfärdsområdet kan vara långa.

– Lagen säger att inom sju dygn har du rätt att få ditt servicebehov bedömt, och det är någonting som vi strävar efter att hålla och uppfylla lagen. Sen kan det finnas variationer, om klarar vi av de sju dagarna eller inte. Till största delar så klarar vi av det. Målsättningen är att man genast man ringer ska få hjälp och stöd. Att man inte ska behöva sitta och vänta många dagar. Utan genast få hjälp och stöd.

Enligt Sundsten ska telefontjänsten hjälpa folk att hitta rätt vård snabbare.

– När man som kund ringer behöver man egentligen inte veta vart ärendet hör. Sen är det socialhandledarnas uppgift att veta vart i vår socialvård det hör och styra rätt inom vår organisation, och det går smidigare.

Telefontjänsten ska utvecklas under 2024 när man också har planer på att ta i bruk en livechatt och andra digitala verktyg.

Ny telefontjänst ska hjälpa folk med utmaningar i vardagen: ”Man ringer aldrig fel om man ringer den här linjen"

9:04

Diskussion om artikeln